Financiele aspecten

Energie besparen? Doe het nu of nooit!

Op dit moment trekken Winsol, Enfinity, Vaillant, Luminus en Rockwool door het Vlaamse land met Premiesessies. Tijdens deze infomomenten geeft onafhankelijk energieconsulent Luc Dedeyne tekst en uitleg bij enkele veel gebruikte premies en fiscale voordelen. In de marge hiervan geeft hij ook zinvolle tips en tricks. Wij leerden vooral dat we best vandaag nog energiebesparende maatregelen treffen.


Luc Dedeyne geeft in zijn uiteenzetting een bloemlezing van beschikbare premies, van het federaal tot het gemeentelijk niveau. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen de subsidiemogelijkheden voor nieuwbouw en renovatie. Heel zinvol is dat hij de deelnemers leert becijferen hoe ze de maximale fiscale aftrekbaarheid kunnen bereiken via de overdraagbaarheid van de energievriendelijke investeringen over 3 navolgbare jaren.


Kruis over belastingvoordeel?

Dedeyne waarschuwt geïnteresseerden ook dat ze hun energiebesparende investeringen best niet te lang voor zich uitschuiven. We mogen momenteel dan wel nog zonder federale regering zitten, wanneer die er eenmaal is, zal ze op zoek moeten naar 25 miljard aan besparingsmaatregelen. “En het ligt voor de hand dat zie die voor een deel zal gaan zoeken in de huidige fiscale maatregelen.” Dedeyne trekt die conclusie op basis van de eerste cijfers uit de belastingaangiftes via Tax-on-web. “Ruim een zesde van de Belgen heeft zijn belastingbrief digitaal ingevuld. Deze groep heeft voor een totaal van 500 miljoen euro aan energiebesparende maatregelen ingebracht. We moeten dit bedrag niet maal 6 doen om het totaal van fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen te becijferen, maar we mogen er wel vanuit gaan dat het om en bij de 2 miljard euro zal liggen. Dat terwijl de federale overheid 1 miljard had ingecalculeerd. Het valt dus te verwachten dat de regering hier zal ingrijpen.”


Nieuwe regels

Dedeyne lichtte ook nog enkele andere tipjes van sluiers. Zo wijst hij erop dat wie een woning verhuurt en die voor 2020 niet energievriendelijk heeft gemaakt conform het energierenovatieprogramma 2020, deze woning niet meer mag verhuren.
Verwarminginstallateurs moeten er dan weer rekening mee houden dat ze verwarming vanaf 2012 bij een vervanging van bestaande ketels het vermogen van de nieuwe ketel heel exact moeten berekenen met software.

Benieuwd naar de informatie die Luc Dedeyne geeft tijdens de Premiessesie of wil je je eigen vragen aan hem kwijt? Surf dan naar www.premiesessies.be voor meer informatie en schrijf vlug in want het aantal deelnemers is beperkt!
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in