Elektriciteit goedkoper, gas duurder
De daling van de olieprijs is nu ook aan de elektriciteitsfactuur te zien. Deze maand wordt stroom 2,5 procent goedkoper. De gasprijs slaat dan weer verder op doordat de distributietarieven fors omhooggaan.
Verdere prijsdalingen
De elektriciteitsfactuur daalt vanaf deze maand met zowat 2,5 procent. Electrabel verwacht de komende maanden bovendien nog verdere prijsdalingen. De elektriciteitsindex wordt namelijk berekend op basis van de brandstoffenprijzen van de voorbije drie maanden, en in september is de olieprijs fors beginnen te dalen.
Eandis, de energiemaatschappij die de gemengde intercommunales overkoepelt en zo tachtig procent van de Vlaamse gebruikers bedient, gaat eveneens zijn distributietarief met gemiddeld 2,5% laten zakken, zegt voorzitter Geert Versnick.
Die verlagingen worden geleidelijk zichtbaar in de elektriciteitsrekening, zegt Electrabel-woordvoerster Lut Vande Velde. Die rekening is immers gebaseerd op de gemiddelde prijs in de periode waarop ze betrekking heeft.
Prijszekerheid
Ivo Mechels van Test-Aankoop vindt het een goede zaak dat de elektriciteitsprijzen beginnen te dalen. Hij hoopt enkel dat die daling zich ook de komende maanden zal doorzetten. “Ik heb er wel mijn bedenkingen bij dat Electrabel net nu een reclamecampagne begonnen is met de belofte zijn anderhalf miljoen klanten twee jaar prijszekerheid te bieden voor groene stroom.” Bedrieglijk wil Mechels dat niet noemen, maar hij vindt het opvallend dat zo'n forse campagne gevoerd wordt op een moment dat de prijzen dalen.
“Dat is iets anders”, reageert Electrabel-woordvoerster Lut Vande Velde. “Het gaat hier enkel om groene stroom. Voor de klanten kan het toch belangrijk zijn prijszekerheid te hebben? De prijzen zijn nu wel aan het dalen, maar wie zegt dat dit binnen twee jaar nog het geval is?”
Ivo Mechels raadt alle elektriciteitsverbruikers toch aan op dit ogenblik voor een contract met variabele prijzen te kiezen, omdat elektriciteit nog maandenlang goedkoper zal worden.
Gasprijzen
Electrabel verwacht dat ook de gasprijzen zullen dalen. Die worden berekend op basis van de gemiddelde prijs van het voorbije halfjaar, zodat die daling pas in januari te zien zal zijn. Toch zal de consument niets merken van dat goedkopere gas. Wel integendeel: volgens voorzitter Geert Versnick van Eandis gaan de distributieprijzen voor gas met zowat 15 procent omhoog.
De intercommunales hebben namelijk van de Vlaamse regering de opdracht gekregen gas te kunnen leveren bij 95 procent van de Vlamingen, in plaats van bij iets meer dan 80 procent nu. De kosten daarvan, 700 miljoen euro, worden verhaald op alle gasklanten, vandaar de forse prijsverhogingen.
Nieuwe gasleidingen
Volgens Versnick komt dat doordat nieuwe gasleidingen naar dunbevolkte gebieden gaan, waar ze veel minder klanten opleveren. Bovendien schakelt niet iedereen onmiddellijk over op gas. Het duurt dus even voor die investering rendeert.
De distributiekost van gas bedraagt zowat 40 procent van de factuurprijs. Versnick verwacht dat de verhoging gecompenseerd zal worden door de daling van de grondstofprijs.
Bron: De Standaard