Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Eerste zelfbouwformule in luchtdicht bouwen

Selfmatic lanceert een nieuw product: luchtdicht bouwen. Als specialist van de zelfbouw speelt het daarmee in op de toenemende vraag naar robuuste en betaalbare oplossingen om aan de steeds hogere EPB-eisen te voldoen. Na een op de praktijk gerichte opleiding kan iedereen de bouwknopen van zijn woning zélf afdichten met de professionele luchtdichtsystemen van BelgaClima. 
“Het afdichten van spleten en gaten is handenarbeid en vergt sowieso veel tijd. Door het werk zelf uit te voeren, spaar je als bouwheer veel geld uit”, zegt Koen Vanreusel, gedelegeerd bestuurder van Selfmatic. “Wij waren al een tijdje op zoek naar een geschikt productengamma voor luchtdicht bouwen. BelgaClima voldoet 100% aan de vereisten van de zelfbouwer.”

“Luchtdicht bouwen moet nauwkeurig worden uitgevoerd. Een spleet van één millimeter kan de isolatiewaarde en de luchtvochtigheid drastisch aantasten”, vertelt Luc Saey, sales manager van BelgaClima. “Omdat Selfmatic veel belang hecht aan de vorming en de begeleiding van de zelfbouwer, was het voor ons de ideale partner om onze producten bij het niet-professionele publiek te verdelen.”
 
Kieren en spleten zorgen ervoor dat de lucht in een gemiddelde vrijstaande woning bij sterke wind om de 6 minuten vervangen wordt door verse lucht. Ondanks de aanwezigheid van voldoende isolatie verliezen heel wat gebouwen tot 25% van hun warmte. Je kunt deze energieverliezen stoppen door luchtdicht te bouwen.

Luchtdicht vs ventileren

Luchtdicht bouwen wil niet zeggen dat er geen verse lucht meer in het gebouw komt. Dat zou niet zo aangenaam zijn. In een luchtdicht gebouw komt enkel een gecontroleerde hoeveelheid verse lucht binnen met behulp van een ventilatiesysteem. 'Gecontroleerd' betekent dat de hoeveelheid lucht die de woning binnenkomt, geregeld wordt in functie van de behoefte. Er zijn geen ‘lekken’ of ongecontroleerde luchtstromen.
 
Luchtdicht bouwen is niet enkel belangrijk om controle te hebben op de ventilatiehoeveelheden en om het energieverbruik te beperken, het is ook belangrijk om de isolatie optimaal te laten werken en om de luchtvochtigheid op een voldoende hoog peil te houden. Het voorkomt schimmelvorming en het zorgt voor minder tocht, minder stof, minder pollen en een betere geluidsisolatie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in