Eerste online kijkwoning Passief-live.be

Op de Baraque Fraiture, een van de hoogste plaatsen in ons land, gaat de bouw van het ‘Passief-live.be’ huis van start: een modelwoning waarvan je het hele bouwproces én de energieprestaties online zal kunnen volgen.


Voor deze primeur werd de locatie niet toevallig gekozen, want “als het passiefconcept in dit klimaat de test doorstaat, dan sowieso ook elders in het land”, vertelt architect en initiatiefnemer Toon Tweepenninckx van A33 architecten. Dit transparante project wordt gerealiseerd in partnership met de groep Saint-Gobain.


Online volgen

Via www.passief-live.be en de bijhorende Facebook-pagina worden de vorderingen in tekst en beeld uit de doeken gedaan. Passief-live.be doet meer dan informatie verstrekken over passief bouwen. Alle relevante waarden zoals buiten- en binnentemperatuur, ventilatiedebieten, verbruik, enz… worden permanent gemeten en gepubliceerd op de website. De bezoekers krijgen zo een concreet beeld van hoe het er in een passiefhuis aan toe gaat, winter en zomer. Als grote troef biedt Passief-live.be de mogelijkheid om het leven in een passiefhuis écht te ervaren. De woning wordt namelijk verhuurd als vakantiewoning in het mooie kader van de Belgische Ardennen.


Wat is een passiefwoning?

Een passiefhuis is een woning waarvan de totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling kleiner is dan of gelijk is aan 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar. Bij een luchtdichtheidsproef (de zogenaamde Blowerdoortest) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal mag het luchtverlies niet groter zijn dan 60 % van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6/uur). Tot slot is een passiefhuis uitgerust met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. 


Meer info:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in