Financiele aspecten

Een eigen huis, een belangrijk sleutelmoment

Een eigen plek verwerven is een belangrijk sleutelmoment in ieders leven. De financiële kant van de zaak pak je dan ook best doordacht aan. Vragen als waarop let ik als ik samen met iemand huur, hoe belast de fiscus mijn woning, wat met onze lening als een van ons twee werkloos wordt, heb ik een verzekering nodig tijdens de bouwwerken, wat is een groene lening, … liggen voor de hand. De antwoorden hierop bundelde KBC in het dossier Wonen.

 

Een eigen plek verwerven als huurder of eigenaar is een belangrijk sleutelmoment in ieders leven.
Het is dan ook belangrijk om de financiële kant van de zaak doordacht aan te pakken. Op verschillende momenten in je leven wordt je geconfronteerd met vragen rond je eigen huis.

 

Vraag en antwoord

Als je voor de eerste keer alleen of samen gaat wonen en je eigen stek inricht, kun je zitten met vragen als 'heeft een huurcontract een vaste looptijd', 'hoe organiseer ik een verhuizing' of 'waarop let ik als ik samen met iemand anders huur. Een handig overzicht onder 'Een eigen stek' geeft antwoord op deze en meer vragen. 

Bij het kopen van een woning of stuk grond komen heel wat dingen kijken. Zo zul je een compromis moeten tekenen en onder andere registratierechten moeten betalen. De Woon-site van KBC geeft ook een heleboel tips, zodat je niet in allerlei valkuilen trapt. Ook bij het bouwen en verbouwen van je woning komt heel wat kijken. Je moet voldoen aan een aantal verplichtingen, de architect kan een grote rol spelen (en je helpen), en je kunt gebruik maken van een heleboel premies, subsidies en fiscale voordelen. 

 

Woonwens realiseren

Bouwen of verbouwen kost geld. Geld dat je meestal niet zomaar ter beschikking hebt. Gelukkig kun je bij de bank lenen om je woonwens te  realiseren. Maar ook bij het aangaan van een lening komt veel kijken. Zo is het handig als je weet hoeveel je precies kunt lenen en wat het verschil is tussen een hypothecair krediet of een lening op afbetaling. Misschien kun je wel gebruik maken van een Groene Lening? Ook de gepaste verzekering voor tijdens en na het (ver)bouwproces en de fiscale aspecten komen op de Woonsite aan bod.


Meer info:


© KBC Bank en Verzekeringen
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in