Financiele aspecten

Eandis stimuleert buitenzonwering met premie

Bouwers en verbouwers die een uitvalscherm, screens of andere zonwerende systemen laten installeren, kunnen sinds 1 januari 2007 een beroep doen op een REG-premie van 10 euro per vierkante meter. De premie wordt voorlopig alleen toegekend in het werkingsgebied van Eandis.

Voorwaarden premie buitenzonwering

De toekenning van de premie is aan strikte voorwaarden gebonden. Ze geldt uitsluitend in de regio’s van de gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit in Vlaanderen. (Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas) 

  • De tegemoetkoming beloopt 10 euro per m² glasoppervlakte met zonwering. De terugbetaling bedraagt maximaal 50 % van het factuurbedrag.
  • Het gaat uitsluitend om buitenzonwering: screens, knikarm- en uitvalschermen, verandazonwering, buitenjaloezieën, markiezen, ...  
  • Bovendien geldt de premie alleen voor nieuwe installaties.
  • Enkel vensters die naar het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten gericht zijn, komen voor een premie in aanmerking.
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een installateur.
  • Om geldig te zijn, moet de aanvraag ingediend worden voor 1 april 2008. De terugbetaling gebeurt door middel van overschrijving op de bankrekening.
  • Bij elke aanvraag hoort een kopie van de factuur (uitgeschreven tussen 01/01/2007 en 31/12/2007) en een attest van de fabrikant waarop de reductiefactor van het verkochte type zonwering vermeld wordt (kleinder dan of gelijk aan 0,5).

De voordelen van de premie voor buitenzonwering


Sectorvereniging Verozo toont zich bijzonder tevreden over de nieuwe steunmaatregel. Het besparingspotentieel van buitenzonwering is bij de consument immers onvoldoende gekend. Studies van koepelorganisatie ES-SO, de European Solar-Shading Organization, wijzen nochtans uit dat een deskundig geplaatst systeem het energieverbruik in gebouwen met maar liefst 10 % kan verminderen.

Buitenzonwering gaat oververhitting van de woning tegen, en vormt een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van airconditioning. Bovendien laat ze in de winter gratis zonnewarmte en extra licht binnen.

Recent nog waarschuwde het klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties dat vooral de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Gebouwen horen binnen de EU tot de grootste energieverslinders. Besparende maatregelen zullen dus in het kader van de Kyotonorm zeker aan belang winnen. Verozo is er dan ook van overtuigd dat zonwering een almaar grotere rol zal spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Meer informatie op Eandis.be


 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in