Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

E-peil E70/E60 haalbaarder dan ooit

Een woning bouwen of renoveren tot het een E-peil van 70 of – nog beter – 60, is vandaag meer haalbaar dan ooit. Een aantal geïntegreerde bouwoplossingen, gezien op Batibouw, kunnen je daarbij helpen, zoals energie-efficiënte ramen en deuren met luchtdichte bouwaansluitingen en een optimale vraaggestuurde ventilatie.

De trend naar verlaging van het E-peil voor woningen in de drie Belgische gewesten eist heel wat van bouwheren en hun leveranciers. Om de energiewaarden E70 of E60 te behalen zijn de klassieke bouwoplossingen almaar minder toereikend en is een nieuwe kijk op materialen en bouwmethodes noodzakelijk.

Complexe materie

De EPB-normen en het E-peil in het bijzonder zijn in volle evolutie. Ze worden strenger en zijn bovendien in elk gewest verschillend. Woningen en gebouwen moeten voortaan nog beter geïsoleerd en geventileerd worden. Voor bouwheren en de bouwpartners is de materie bijzonder complex en wordt het moeilijker dan ooit om aan de gestelde eisen te voldoen. Een goede kennis van de EPB-regelgeving en samenwerking tussen architect en EPB-verslaggever van bij de aanvang van het ontwerp van het bouwproject bieden de beste garantie op succes.

Isolerend schrijnwerk

Om het verlagen van het E-peil van woningen naar E70 of zelfs E60 op een betaalbare en vlot realiseerbare manier binnen ieders bereik te brengen, ontwikkelden Reynaers Aluminium, Soudal en Zehnder toegankelijke oplossingen voor een E-peil verlaging. Reynaers Aluminium ontwikkelde het super isolerende CS68HI systeem dat de energie efficiëntie van ramen en deuren aanzienlijk verbetert.

Hoog isolerend aluminium schrijnwerk, gecombineerd met thermische afstandhouders voor het glas en het voorzien van driedubbele beglazing verlagen het E-peil van de woning 4 tot 6 E-punten.

Luchtdicht bouwen

De luchtdichte afdichting tussen schrijnwerk en metselwerk is een achillespees in het bouwproces. Daarom ontwikkelde Soudal een professioneel aansluitsysteem voor het schrijnwerk, het Soudal Window System. Het systeem is afgestemd op de Belgische markt en onze bouwwijze en is geschikt voor nieuwbouw en renovatie, voor alle types van schrijnwerk, voor standaard en passiefbouw. Het Soudal Window Systeem draagt in grote mate bij tot de lucht- en dampdichtheid van de woning, is sterk isolerend, haalt hoge akoestische prestaties en beschermt optimaal tegen wind en regen.
 

De luchtdichtheid van het schrijnwerk en de bouwaansluitingen is goed voor een daling van het E-peil met 6 tot 10 punten. Het Soudal Window System verzekert luchtdichte raam-ruwbouw aansluitingen in combinatie met een luchtdicht schrijnwerk.

Energie-efficiënte ventilatie

Het almaar beter isoleren van gebouwen vereist ook een optimale en gecontroleerde ventilatie. Isolatie zonder ventilatie geeft immers aanleiding tot schimmelvorming, condensatieproblemen en gezondheidsklachten. Daarom lanceren Reynaers Aluminium en Zehnder het ComfoVentis-E energie-efficiënte ventilatiesysteem met CO2-sturing en gedimensioneerde raamroosters. ComfoVentis-E verzekert een optimale regulering van verse lucht in de woning. Door de gedimensioneerde raamroosters wordt enkel de vereiste hoeveelheid verse lucht aangevoerd, wat overventilatie voorkomt.
 

De volautomatische CO2—sturing van de ventilator garandeert een volledig gebruikersgemak en optimale luchtkwaliteit in alle vertrekken. Een vakkundig geïnstalleerd en energiezuinig ventilatiesysteem met goede luchtdichte kanalen en een correct ingesteld debiet levert een belangrijke E-winst op. 
 

Meer info: Reynaers , Soudal, Zehnder

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in