Duurzaam bouwen - economie
Bouwen wordt ontegensprekelijk duurder door de almaar stijgende vastgoedprijzen. Door die evolutie blijft er vaak minder van het beschikbare budget over voor de verbouwings- of bouwwerken. Wie echter duurzame prioriteiten wil en durft stellen, kan het ‘wonen’ een aardig stuk goedkoper maken.
Doordachte planopmaak
Het besparen start al bij de planopmaak. De ingrepen die je hier doet om energiebewuster te wonen, kosten niets. Je wint er later alleen maar mee. De beste maatregel die je kan nemen is compact bouwen. Een compacte woning is niet alleen goedkoper in de constructie – aangezien je minder vierkante meters buitengevel moet bouwen – ook in het energieverbruik scoort ze beter omdat er minder verliesoppervlakte is. Voor alle duidelijkheid: compact bouwen betekent niet klein bouwen, maar wel zo veel mogelijk volume in zo weinig mogelijk buitenwand verpakken.
Daarnaast kan je in de planfase ernaar streven de warme en koele ruimtes te groeperen en de maatvoering zo goed mogelijk uit te kienen. Stuk voor stuk gratis ingrepen die het latere energieverbruik omlaag drukken.
Verzorg je huid
Een volgende stap is de aandacht voor de bouwschil, zeg maar de huid van de woning. Zorg ervoor dat vloeren, wanden en daken goed geïsoleerd zijn, ventileer en bouw luchtdicht. Deze maatregelen vragen wel om een investering, maar ze wegen zeker niet zwaar door op het bouwbudget. Luchtdicht bouwen is overigens enkel een kwestie van de nodige zorg te besteden aan de uitvoeringsdetails. Kortom, zorg ervoor dat de aansluiting van verschillende materialen met zorg gebeurt.
Belangrijkste aandachtspunt blijft de isolatie. De Belgische norm schrijft een K-waarde 45 voor. Maar de meerkost om 5 cm dikker te isoleren, bedraagt 10 à 12 euro in de maandelijkse aflossing van de lening. Een bedrag dat verwaarloosbaar is. Zeker wanneer je met deze investering 20 tot 25 euro per maand kan besparen op de stookkosten. Na de betaling van de maandelijkse hypotheekaflossing steek je dus nog 10 tot 15 euro in je zakken voor de duurtijd van de lening. Bovendien heb je een gratis verzekering tegen de stijgende energieprijzen.
Wie goed isoleert, moet ook ventileren om een gezonde luchtkwaliteit te hebben.
Verwarm zuinig
Na de bouw of renovatie van de woning kan je nog besparen in de technische installaties en apparaten: werk waar mogelijk met spaarlampen, kies energievriendelijke apparaten. De grootste invloed zal echter de keuze van de verwarmingsinstallatie hebben. Willen we in België comfortabel wonen, dan hebben we nog altijd een verwarming nodig. Kies de installatie zorgvuldig en probeer te werken op een zo laag mogelijke stooktemperatuur. Je kan hiervoor kiezen voor kachels – die tegenwoordig ook al een net van radiatoren kunnen verwarmen – een ketel of een warmtepomp.
De moderne ketels en de warmtepomp werken al op lage watertemperaturen en halen zo een beter rendement dan oude ketels. Ze kunnen eventueel worden aangevuld met een zonneboiler voor de productie van warm water op zonnige dagen.
Hoe meer energiebeheer aan belang wint, des te lager de prijzen voor deze energievriendelijke technieken zullen liggen. Het mooiste bewijs is de condensatieketel. 5 jaar geleden was deze nog ongeveer 1 500 euro duurder dan een hoogrendementsketel en had een marktaandeel van amper 5%. Vandaag zijn ze nauwelijks 500 euro duurder en nemen ze ruim 80% van de markt in.
Wanneer je overigens met een condenserende ketel werkt, bespaar je 15 à 16 euro per maand op de stookkosten ten opzichte van een hoogrendementsketel.
Lees ook:
- Energie
- Milieu
- Maatschappij