Financiele aspecten

De woonbonus: wat verandert er?

De nieuwe deelstaatregeringen kregen er door de zesde staatshervorming heel wat bevoegdheden bij. Eén ervan is de woonbonus. Er werd met veel belangstelling uitgekeken naar de beslissingen die de deelstaatregeringen hierin zouden nemen.
Voor alle duidelijkheid: de wijziging in de woonbonus treedt ten vroegste in voege vanaf 1 januari 2015. Voor wie eerder een hypothecaire lening afsluit, blijft alles bij het oude. Dat feit alleen al, zal tot een kleine piek in het aantal vastgoedtransacties leiden. Wie plannen heeft om een woning te kopen, zal die versnellen om toch nog het maximale fiscale voordeel te genieten. Notarissen trekken die conclusie al voorzichtig door de stijging van het aantal vastgoedtransacties in de anders kalme maand juli.
Tot eind dit jaar genieten alle Belgen dus nog van een zelfde regime. De ontlener geniet een bedrag van maximaal 2.280 euro per persoon aan fiscale voordelen. De eerste tien loopjaren van de lening wordt dit bedrag nog verhoogd met 760 euro. Wie drie kinderen ten laste heeft mag nog eens 80 euro aan dit bedrag toevoegen. Dat betekent een maximale aftrek van 3.120 euro per persoon of 6.240 euro voor een gezin. De kosten voor de aankoop van een woning zijn ook voor maximaal 45% aftrekbaar.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De Brusselaars hebben alvast beslist de woonbonus ongewijzigd te laten tot minstens 2017. Een bewuste strategie in de hoop meer Vlamingen en Walen naar de hoofdstad te lokken. Die werken er nu wel, maar betalen hun belastingen in Vlaanderen of Wallonië.

Vlaanderen

De Vlaamse overheid voert wel een wijziging door. Wie al van de woonbonus geniet, zal dat enigszins merken omdat de waarde van de woonbonus 2 jaar lang niet geïndexeerd wordt. Wie na 1 januari koopt, geniet in de eerste 10 jaar nog van maximaal 2.280 euro aan fiscaal voordeel (per persoon). En na 10 jaar vermindert dat bedrag met 760 euro tot 1.520 euro. De aftrekbaarheid daalt naar 40%, maar wordt forfaitair (en is dus gelijk voor alle belastingcategorieën).
   Tot 31 december 2014  Na 1 januari 2015 
Voordeel eerste 10 jaar   3.040 euro  2.280 euro 
 Voordeel na 10 jaar  2.280 euro  1.520 euro
 Aftrekbaarheid  Maximaal 45%  40%

Wallonië

Ook in Wallonië zijn er wijzigingen op til, behalve voor wie al van de woonbonus geniet. Voor nieuwe contracten wil de Waalse overheid terug gaan naar de essentie van de woonbonus: de aankoop van een gezinswoning stimuleren. Vanaf 1 januari 2015 zetten de Walen de bonus daarom om in een belastingvermindering van 45% voor de laagste inkomens. De hogere inkomens genieten een lager belastingvoordeel. De precieze schaalverdeling wordt in de komende maanden vast gelegd.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in