Financiele aspecten

De Vlaming stort zich op verbouwen: 44.513 premie-aanvragen

De Vlaming blijft investeren in zijn woning. De renovatie- en aanpassingspremies van de overheid komen daarbij goed van pas. 44.513 Vlamingen vroegen in 2011 dan ook een premie aan bij de Vlaamse overheid. Dat schrijft Het Nieuwsblad Op Zondag.


Van die aanvragen werden er 23.318 goedgekeurd, voor een totaalbedrag van 130 miljoen euro. Dat komt neer op een gemiddelde tussenkomst van 5.575 euro per dossier.


Geweigerd en onbeslist

Niet alle dossiers worden aanvaard: voor de renovatiepremie werden er 3.085 geweigerd, voor de aanpassingspremie 3.672 oftwel: 15 procent van de aanvragen.

Over 9.455 renovatiedossiers en 4.983 aanpassingsdossiers is er nog geen beslissing. Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) stelt zich vragen bij de hoge cijfers van onbesliste aanvragen en gaat Van den Bossche om meer uitleg vragen.

De overheid heeft vastgelegd dat maximaal 30 procent van de renovatiefactuur wordt terugbetaald met een maximum van 10.000 euro. Voor aanpassingswerken wordt minimum 600 en maximaal 1250 euro terugbetaald.


Populairder

Verbouwen en renoveren (wat de algemene kwaliteit van de woning verbetert) is populairder dan 'aanpassingswerken' (bijvoorbeeld om een huis toegankelijk en bewoonbaar te maken voor 65-plussers): respectievelijk 25.735 en 18.778 aanvragen.

Het terugbetaalde bedrag heeft daar waarschijnlijk mee te maken, net als de leeftijd: senioren beginnen niet zo vaak meer aan renovaties of aanpassingen in hun huis, ook al zouden die hen ten goede komen. Het is niet ondenkbaar dat ze niet op de hoogte zijn dat er een tussenkomst mogelijk is.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in