De Vlaming isoleerde meer dan ooit tijdens coronacrisis
In 2020 ging de isolatieverkoop in Vlaanderen stevig de lucht in. De verkoopcijfers voor alle isolatiematerialen (nieuwbouw en renovatie), stegen met 12% ten opzichte van 2019. In totaal werd 54 miljoen m² isolatiemateriaal verkocht in 2020, ten opzichte van 48,2 miljoen m² in 2019. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Voor de tweede maal werden geaggregeerde cijfers verzameld van alle verkopen van isolatiemateriaal voor de bouwsector in ons land. Ook de R-waarde, het warmte-isolerend vermogen, blijft beperkt verder stijgen van 3,44 m²K/W in 2018, naar 3,54 m²K/W in 2019 en 3,58 m²K/W in 2020.
In samenwerking met de Belgische bouwmaterialenproducenten (BMP) en op vraag van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) werden de algemene verkoopcijfers van de 13 belangrijkste isolatiefabrikanten in ons land verzameld. Om neutraliteit te waarborgen, werden enkel verkochte vierkante meters isolatie en de R-waarde van die isolatie bezorgd en opgeteld. De cijfers geven dus geen indicatie over de individuele verkoopcijfers van de verschillende fabrikanten.
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: “De stijgende isolatieverkopen zijn goed nieuws. 28% van onze CO2-uitstoot is het gevolg van onvoldoende geïsoleerde daken, muren, ramen en deuren. De Vlaamse Regering heeft in het kader van haar langetermijnrenovatiestrategie zeer ambitieuze doelstellingen voor de renovatie van het gebouwenpark vastgelegd. Op Europees niveau werd onze renovatiestrategie samen met Finland als 2de beste beoordeeld. We willen zo op kruissnelheid geraken naar 95.000 grondige energetische renovaties per jaar. De coronacrisis in 2020 lijkt alvast geen extra drempel, maar net een katalysator te zijn. Mensen zijn massaal aan het isoleren geslagen en dat kan ik enkel toejuichen”.
De Vlaming heeft in 2020 ‘noodgedwongen’ de kwaliteiten en de gebreken van zijn woning ontdekt. Ruimtes die voorheen minder werden gebruikt, zoals een zolderruimte, een berging of een washok werden omgetoverd in een thuisbureau. Vaak ging dit gepaard met verfraaiingswerken en extra isolatie.
“We verwachten dat deze trend zich de volgende jaren zal verderzetten. Investeren in de eigen woning loont. Extra isolatie geeft tevens een boost aan het wooncomfort”, aldus Demir.
Volgens de eerste indicaties van de isolatiesector, belooft ook 2021 een zeer goed jaar te worden. Deze isolatieversnelling zal broodnodig zijn om de klimaatdoelstellingen te behalen. Sinds januari 2021 werden er bovendien een aantal isolatiepremies verhoogd. De premie voor na-isolatie van buitenmuren is gestegen van 15 naar 30 euro per m². Na isolatie van alle daken, is muurisolatie onze nieuwe prioriteit geworden. De premie voor het plaatsen van isolerende beglazing is verdubbeld van 8 naar 16 euro per m². Daarbovenop werd een EPC-labelpremie ingevoerd tot 5000/3750 euro, voor de renovatie tot label A van een woning/appartement met een slechte energieprestatie.
DE AMBITIE OP LANGE TERMIJN
Niet-residentiële gebouwen (zoals bedrijfsruimten, baanwinkels, bankkantoren, kantoorgebouwen, sportcomplexen, …) moeten tegen 2050 ‘koolstofneutraal’ zijn. Ter ondersteuning van de realisatie van deze doelstelling heeft de Vlaamse Regering recent nog het licht op groen gezet voor een renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen die vanaf 1 januari 2022 worden verkocht.
Voor woningen is de ambitie is dat iedere woning of appartement in 2050 een A-label behaalt. Een degelijke isolatie is het belangrijkste instrument om het EPC van een woning te verbeteren. Samen met een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem vormt dit de kern van een energiezuinige woning. Het EPC van woongebouwen wordt hierbij een steeds belangrijker instrument. Een kwart van de woningen en appartementen behaalt nu al een A of een B-label. 4 op 10 heeft een E of F label. Steeds meer gezinnen investeren om hun wooncomfort te verbeteren. Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat woningen met een B-label gemiddeld 10,9% duurder worden verkocht dan woningen met een E-label.
EPC label van de Vlaamse woningmarkt op 1 januari 2020.
Ook voor wie in 2021 een woning met een slechte energieprestatie aankoopt, is er goed nieuws. Wie zich engageert om een woning met een slecht label (E of F) aan te kopen en deze binnen de 5 jaar energiezuinig te renoveren tot label A, kan tot 60.000 euro renteloos via een kredietinstelling. Bij aankoop van een appartement (label D, E, F) kan je tot 45.000 euro renteloos lenen voor een energiezuinige renovatie.
Meer informatie over energiepremies 2021.
Bron: Vlaams energie- en klimaatagentschap