De valkuilen van een consumentenkrediet

Het gebeurt wel vaker dat je als consument, niet in het kader van uw professionele activiteiten, producten wenst aan te schaffen, maar je beschikt niet over de nodige reserve om de prijs in één maal te betalen.

 

Een voorbeeld

Je hebt je droomkeuken gezien, maar spijtig genoeg is ze veel te duur. Er is wel een oplossing, de leverancier van de keuken biedt je een interessante financiering aan.

De verkoper is zeer ‘overtuigend’ en je gaat akkoord om de keuken te kopen en je zal een financiering hiervoor afsluiten via bemiddeling van de keukenleverancier.
Je tekent een bestelbon voor de aankoop van de keuken.

Voor het krediet worden je gegevens genoteerd, je wordt ingelicht over de voorwaarden van het krediet en binnenkort zal je de kredietovereenkomst ontvangen.

Je komt thuis en je begint na te denken, kunnen we de financiering wel betalen?
Je beslist dat je de financiering nooit had mogen aangaan, maar je hebt de keuken wel besteld.

 

Wat nu?

De wet op het consumentenkrediet van 12.06.1991 heeft een aantal beschermingsmechanismen voorzien voor u als consument.

Eerst en vooral ben je nog tot niets gehouden in zoverre je de eigenlijke kredietovereenkomst nog niet hebt ondertekend.

De wet op het consumentenkrediet voorziet uitdrukkelijk dat je als consument nog geen enkele verbintenis kan aangaan ten aanzien van de verkoper van de keuken, noch kan hij enige betaling eisen zolang je de kredietovereenkomst niet hebt getekend.

Als consument heb je ook de mogelijkheid om af te zien van de kredietovereenkomst, dit door een aangetekende brief te verzenden binnen de zeven werkdagen, en dit vanaf de eerste werkdag volgende op de ondertekening van de kredietovereenkomst.

Deze aangetekende brief moet uitdrukkelijk vermelden dat je afziet van de kredietovereenkomst en bijgevolg ook van de koopovereenkomst.

Deze opzeggingsmogelijkheid is wel beperkt tot financieringen voor een kredietbedrag van méér dan 1.250 euro.

De wet op het consumentenkrediet voorziet ook dat in het geval je de koop- en kredietovereenkomst afsluit op afstand, is dus buiten de onderneming van de kredietverstrekker of bemiddelaar bv. bij je thuis, je een bedenktermijn hebt van 14 kalenderdagen om af te zien van de krediet- en verkoopsovereenkomst.

Je moet dan ook eveneens een aangetekende brief versturen welke uitdrukkelijk vermeld dat je wenst af te zien van de financiering en de koop.
Als overhaaste consument ben je toch goed beschermd door de wet op het consumentenkrediet.

Maar we adviseren je altijd eerst de documenten van verkoop en financiering grondig te lezen en te controleren. Doe dit best in een vertrouwde omgeving zoals bij je thuis.

Laat je zeker niet overtuigen om onmiddellijk te tekenen omdat je dan een korting kan krijgen. Je bent als koper baas.

bezint alvorens u begint’ of ‘een handtekening is geld waard

Advocaat Dimitry Descamps – oktober 2007 – voor Habitos.be

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in