Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

De ultieme isoleergids: zo maak je je (oude) woning winterklaar

Als het kwik daalt, stijgt je energiefactuur. Wikkel je (oude) huis daarom in een extra dikke winterjas om de winter warm én zuinig door te komen: isolatie. Kom maar op, Koning Winter!

1. Sluit je dak af

Je dak isoleren is een van de meest rendabele ingrepen. Omdat warmte stijgt, krijg je zo een warmtewinst van maar liefst 25 tot 30%! En dat is nog niet alles, want door je dak goed te isoleren vermindert ook de geluidsoverlast van onder andere verkeer, nabije bouwwerken, lawaaierige buurtkinderen … Na een kleine vijf jaar heb je je dakinvestering terugverdiend, en de daaropvolgende jaren mag je rekenen op een besparing van 300 euro.

2. Ga voor een energiezuinige deur

Langs je deuren gaat heel wat kostbare warmte naar buiten. Investeer daarom in een tochtvrije deur die vaak ook nog eens geluid buitenhoudt. Zorg er ook voor dat alle binnendeuren steeds gesloten zijn: dan gaat zo weinig mogelijk warmte verloren.

3. Vul spouwmuren op

Zeker als je huis vóór 1980 gebouwd is, heb je een grote kans dat je muren niet geïsoleerd zijn. Nochtans gaat zo – zeker bij een open bebouwing – heel wat warmte verloren! Gelukkig kun je die muren snel isoleren zonder je hele huis af te moeten breken, door simpelweg isolatiemiddel te spuiten langs kleine openingen in de muur.

4. Bouw een vensterbank

Geen vensterbank boven je radiatoren? Geen goed idee, want zo ontsnapt alle warmte. Installeer overal vensterbanken boven je radiatoren, en je zult je energiefactuur bedanken. Plaats ook eens een vel aluminiumfolie achter je radiator: dat reflecteert de warmte en stuurt ze terug naar binnen in plaats van naar buiten via de muren.

5. Geef je vloeren een make-over

Via vloeren verlies je niet zoveel warmte als via de muren of het dak, maar een goede vloerisolatie is zeker een must als je je portefeuille wilt sparen. Heb je een zolder, maar gebruik je die niet? Isoleer dan de zoldervloer: dat gaat sneller én je hebt minder isolatiemateriaal nodig. Win-win!  

6. … of leg een tapijt

Geen paniek voor wie zijn vloeren wilt isoleren met een klein budget, want je kunt al heel wat warmte binnenhouden door simpelweg een tapijt in huis te leggen. Supersimpel, maar superefficiënt!

7. Verstop je kieren

Dicht alle gaten en kieren zoals ramen, deuren en leidingdoorvoeren in de muur met tochtstrips en -banden zodat de warmte van je huis niet verloren gaat. Plaats ook een tochtborstel in je briefklep en een tochtklep in je schoorsteen. Simpele maar erg nuttige investeringen, want door alle kieren te dichten kan een gemiddeld gezin zo’n 45 euro per jaar besparen!

8. Zet de ramen open

Wist je dat een slecht verlucht huis ook slecht opwarmt? Zet je ramen daarom een halfuur per dag open – óók in putje winter! De verse en droge buitenlucht zal ervoor zorgen dat het sneller warm wordt binnenshuis.

Auteur: Delphine Creemers - september 2016 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in