De onderhoudskalender voor de herfst

Je zou het niet zeggen als je naar buiten kijkt, maar de herfst is officieel in het land. Het vallen van de bladeren laat nog even op zich wachten, maar wij pakken alvast uit met de onderhoudskalender van herfst.

Gebouwschil

Reinig dakgoten

Verwijder bladeren en andere vuilafzetting uit de dakgoten. Op die manier ben je zeker van een vlotte evacuatie van regenwater. Met een bladvanger of bolrooster vermijd je dat het vuil in de afvoerbuizen terecht komt.

Vuil van plat dak verwijderen

Niet alleen de goten ook eventuele platte daken ontdoet u best van vervuiling. Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en dat kan voor verstoppingen zorgen.

Zolder

Controleer de ruimte op lekkages of ga na of de isolatie nog correct op zijn plaats zit. Ga verder na of vogels of andere dieren hun weg niet vonden om een nest te maken op jouw zolder.

Garagepoort

Controleer het geleidingsmechanisme. Smeer de wielen van de kantelpoort of de wielen van de secties in het geval van een sectionaal poort.

Interieur

Keuken- en badkamerwerkblad

Controleer de voegen op hun duurzaamheid. Wanneer ze los zitten of beginnen los te komen, verwijder ze en vervang ze om lekkages te vermijden.

Binnendeuren

Controleer de deuren op hun goede sluiting en smeer de scharnieren

Tochtstrips plaatsen

Ga opengaande ramen en deuren na en controleer of er luchtlekken zijn. Dicht deze lekken zo zorgvuldig mogelijk met tochtstrips.

Technieken

Thermostaat instellen 

Bij het begin van de zomer heb je de thermostaat wellicht enkele graden lager geprogrammeerd of in zomerstand ingesteld. Die instellingen mogen nu opnieuw naar de wintersituatie gebracht.Heb je een zonneboiler en programmeerde u de installatie om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dan geeft u nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.

Radiatoren ontluchten

Bij de start van het verwarmingsseizoen is het aan te raden om radiatoren te ontluchten. Radiatoren waar lucht in zit, vullen zich niet volledig met warmte en presteren dus minder. Het zijn doorgaans die radiatoren op de hoogste punten in de woning waar zich de meeste lucht verzamelt.

Schoorsteen vegen

In de periode dat de schoorsteen ongebruikt was kan zich vuil in het kanaal verzameld hebben. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is nog aanwezig. Al die elementen houden een verhoogd risico op een schoorsteenbrand in. Om dat te vermijden laat u de schoorsteen best reinigen.

Boiler controleren

Ga na of de boiler na een periode van inactiviteit niet is gaan lekken. Kijk koppelingen van leidingen in de buurt van de boiler na.

Rond de woning

Struiken rond het huis snoeien

De afgelopen maanden hebben struiken ongeremd kunnen groeien. Nu we aan de start van de vochtige maanden staan is het raadzaam om na te gaan of de struiken nergens tegen de woning aangroeien. Wanneer dit het geval is, snoei je deze struiken best een stukje terug (10 à 20cm) zodat luchtstroming langs de gevel mogelijk blijft. Zo kan de gevel snel opdrogen.

Haal vorstgevoelige planten binnen

Vorstgevoelige planten in pot verhuis je best naar binnen voor de eerste nachtvorst optreedt. Geef ze een plaats in de serre of veranda.

Verwijder bladeren van het gazon

Om het gazon gezond te houden, verwijder je best regelmatig de gevallen bladeren. Je kunt deze bladeren gebruiken om wintercompost te maken of om vorstgevoelige planten te beschermen. Egels en andere dieren zijn je dankbaar met een hoopje bladeren in een rustige hoek van de tuin. Ze brengen er de winter door.Geef het gazon een najaarsbemesting

Hortensia’s snoeien

Gewone hortensia’s mogen uitgedund worden. Knip oude, uitgebloeide takken tot de grond af.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in