Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

De kelder tot het plafond geïsoleerd

De kelder krijgt almaar vaker een functionele invulling als slaap-, bad- of hobbykamer. In dergelijke gevallen is het belangrijk ook de kelderwanden te isoleren om grote warmteverliezen te vermijden. Bruno Verbeke, product manager bij Recticel Insulation geeft de nodige adviezen.


Een kelder kan heel wat meer zijn dan een garage, opslag- of wasruimte. Mits de nodige aandacht in het ontwerp kan er perfect een hobbykamer, een thuiscinema, een sauna, kantoor of zelfs slaap- en badkamer in ondergebracht worden. De aandacht in het ontwerp moet verder gaan dan het voorzien van de nodige technieken en het eventueel binnenhalen van daglicht. De architect moet ook in de nodige isolatie voorzien om grote energieverliezen te vermijden. “Die isolatie is nodig omdat de kelder in het geval van dergelijke functies bij het beschermd volume hoort. Dat beschermd volume moet wettelijk gezien volledig geïsoleerd zijn,” verduidelijkt Bruno Verbeke.


Buitenwerk

Thermisch gezien is buitenisolatie bij kelderwanden de beste oplossing. Bruno Verbeke: “Met buitenisolatie herleid je koudebruggen tot een minimum. Let er overigens op dat de kelderisolatie naadloos aansluit met de spouwisolatie zodat je een doorlopend isolatieschild krijgt. Wanneer buitenisolatie niet mogelijk is, kan binnenisolatie overwogen worden. De grote uitdaging is dan het vermijden van koudebruggen op plafondniveau.”
Niet eender welk isolatiemateriaal kan toegepast worden voor het isoleren van kelderwanden langs de buitenkant. “Het materiaal dient in eerste instantie drukvast te zijn. Kies bij voorkeur een materiaal met een hoge isolatiewaarde. Een kunststofplaat heeft zo’n hoge drukvastheid en is op zich ook waterdicht. Probleem is echter dat er wel nog sijpel – of grondwater tussen de naden door kan dringen. Daarom is een bijkomende waterdichting op de isolatie toch nog altijd aangewezen. Zo sla je twee vliegen in één klap, want de kelder is meteen ook waterdicht gemaakt,” aldus Bruno Verbeke.

Net als bij de rest van de woning moet je voor de kelder ook aan isolatie-eisen voldoen. De regelgeving spreekt niet over kelders op zich, maar over muren in contact met de grond. Dergelijke muren moeten een warmteweerstand hebben van 1,0m²K/W.


Lees meer:
- De kelder als ontspanningsruimte

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in