Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Daglicht is gezond

Tijdens het derde internationale Velux Daylight Symposium in Rotterdam presenteerden gerenommeerde daglichtexperts hun meest recente onderzoeksresultaten. Daaruit bleek dat daglicht van wezenlijk belang is voor de gezondheid van mensen. Daglicht is een krachtige schakel met de natuur en het potentieel ervan wordt in gebouwen nog lang niet optimaal benut. Ramen zorgen ervoor dat daglicht binnenkomt en zijn daarom van essentieel belang.


In mei kwamen professionals uit 22 landen (200 architecten, onderzoekers en daglichtdeskundigen, docenten en andere geïnteresseerden) samen in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam voor het derde internationale Velux Daylight Symposium. Het thema dat centraal stond tijdens dit symposium was het voordeel dat daglicht biedt op het gebied van energie-efficiëntie en gezondheid. Wereldwijd is de interesse voor het gebruik van daglicht opnieuw aangewakkerd om te kunnen voldoen aan toekomstige uitdagingen op het vlak van energie-efficiëntie. Een groeiende ontwikkeling richting duurzame gebouwen heeft de hoopvolle doelstelling opgeleverd dat gebouwen in de nabije toekomst volledig zelf in hun energiebehoefte moeten kunnen voorzien.
Verschillende internationale daglichtexperts presenteerden hun laatste bevindingen op dit gebied. Onder hen Marilyn Andersen, de assistent-professor en hoofd van het Daylight Lab van het Massachusetts Institute of Technology in Amerika, adjunct-professor Tor Nørretranders van de Kopenhagen Business School in Denemarken, universitair hoogleraar Mohamed Boubekri van de University of Illinois in Urbana-Champaign, Amerika, en architect James Carpenter uit Amerika.


Link tussen daglicht en gezondheid

“Recente onderzoeken hebben geprobeerd om de link te leggen tussen beschikbaar daglicht in een ruimte en de prestaties en de gezondheid van de personen in die ruimte. De eerste conclusies wijzen op een positief wederzijds verband tussen die twee. Licht kan mensen op fysiek, fysiologisch en psychologisch vlak beïnvloeden en een gebrek aan licht kan negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid,” zegt Marilyn Andersen.

Steven Lockley en Mohamed Boubekri vervolgen door te zeggen dat een tekort aan zonlicht ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
“Gebrek aan zonlicht kan zorgen voor een ernstig tekort aan vitamine D, wat weer kan resulteren in een reeks van gezondheidsproblemen, zoals botontkalking en botbroosheid, kanker en (seizoens)depressies. We halen ongeveer 80 % van onze behoefte aan vitamine D uit zonlicht, maar tegenwoordig brengen mensen almaar meer tijd binnen door, bijvoorbeeld op het werk. Het gebrek aan daglicht en de impact die dit heeft op de gebruikers van gebouwen wordt almaar opvallender. De uitdaging voor architecten en lichtontwerpers is dan ook om het effect van licht in toekomstige duurzame gebouwen te optimaliseren,” aldus Mohamed Boubekri.


Transparantie

Dit werd beaamd door James Carpenter met zijn uitspraak: “Breng het daglicht terug in de gebouwen en benut binnen de effecten van het licht van buiten”.
Daarvoor maakt hij gebruik van de transparantie van ramen en de manier waarop licht door een gebouw kan worden geleid.
“We moeten daglicht diep in de gebouwen brengen om ervan te kunnen genieten. De wijze waarop is afhankelijk van de materialen die gebruikt worden. Ik gebruik de effecten van daglicht buiten als inspiratie, bijvoorbeeld de reflectie van licht in water, en vertaal dat in daglichtmogelijkheden binnen,” vertelt James Carpenter.


All you need is light

“Bouw een beschaving 2.0 gebaseerd op niets anders dan daglicht,” was een van de boodschappen van de onafhankelijke auteur, filosoof en commentator Tor Nørretranders, Master of Science in milieuplanning en sociologische wetenschappen.
Dit betekent, volgens Tor Nørretranders, dat we ons opnieuw op het daglicht moeten afstemmen.
“Beschaving zoals we die vandaag kennen, is ontstaan door gebruik te maken van de fossiele brandstoffen uit het diepste van de aarde. Beschaving zoals we die in de toekomst moeten ontwikkelen moet komen uit de sterren boven ons. Zoals de Beatles zeggen met één van hun bekendste liedjes “all you need is love”, zeggen wij “all you need is light”, besloot Tor Nørretranders.


Velux vs daglicht

Velux ziet het als een belangrijke taak om mee te denken over toekomstige oplossingen en promoot daarom gezonde gebouwen die de levenskwaliteit en de duurzame ontwikkeling van de samenleving versterken. We willen helpen de noodzakelijke kennis en de tools te verzorgen en gedegen onderzoeken en analyses bevorderen,” zegt Christian Fosseur, General Manager van Velux Belgium.
Het Daylight Symposium is onderdeel van de Velux-strategie om de voortdurende dialoog over de kwaliteit van daglicht in gebouwen onder professionals te stimuleren.

Meer info: www.thedaylightsite.com

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in