D

Dagkant

In België wordt met de dagkant verwezen naar de rand van het gat in de muur waarin of waartegen de ramen en deuren worden geplaatst. Dus de verticale zijden van een muuropening waarop een latei of boog rust.
Nederlanders gebruiken de term ook wel eens om te verwijzen naar de binnenzijde van het raamprofiel of de deur.

Dagmaat

De maat van een deur- of raamopening.

Daktrim

Een aluminium profiel op een dakrand, dat je gebruikt bij de afwerking.

Dampscherm

Een dampscherm is een must voor een goede werking van de isolatie. Het scherm voorkomt dat er teveel vocht in de isolatie terecht komt, dat is nefast voor de isolatiewaarde. Het dampscherm wordt altijd aan de warme zijde van de isolatie geplaatst. Het kan een folie, aluminiumfolie,… zijn.

 

DAtr

Index voor de geluidisolatie van een gevel; tr verwijst naar verkeerslawaai (traffic); A verwijst naar de wijze waarop de gehoorsmatige beoordeling bepaald werd; uitgedrukt in dB
 

Decibel

De decibel – afgekort dB – is de waarde waarin het geluidsniveau wordt uitgedrukt. Deze waarden worden uitgezet in een logaritmische schaal die de verhoudingen tussen geluid aangeeft. 0 dB staat daarbij gelijk aan de gehoordrempel van een gezond menselijk oor. Een normaal gesprek bedraagt ongeveer 60 dB, een opstijgende jet al 130 dB.
dB(A) wijst op de gecorrigeerde waarde gemeten door een geluidsmeter. Deze waarde wordt daarom vaak gebruikt als de hinderevaluatiegrootheid.

 

Demping van geluid

Dempen is eigenlijk het absorberen van geluid binnen één ruimte. Deze geluidsabsorptie gebeurt met behulp van zachte, dempende materialen zoals tapijt of meubilair.
In een grote, kale ruimte met harde wanden en vloeren en zonder meubilair, is de geluidsweerkaatsing groot. De ruimte zal daardoor hol klinken. Wanneer er zachte elementen in de ruimte aanwezig zijn, zal dit holle effect afnemen.

 

DnT,w

Index voor de geluidisolatie tussen lokalen onderling; nT verwijst naar het gebruik van een referentie nagalmtijd, w verwijst naar de gehoorsmatige beoordeling (weighted); uitgedrukt in dB.
 

Drievoudige beglazing

Het glas wordt opgebouwd door drie glasbladen te combineren in één paneel. In combinatie met folies voor de warmtereflectie en/of zonwering zorgt dit voor een uitstekende isolatiewaarden (0,6 à 0,5 W/m²K).

DuBo

Staat voor Duurzaam Bouwen. Is op een dergelijk manier bouwen en het gebruik maken van het gebouw zodat dit voordelig is het voor het milieu.

Duim

Heeft twee betekenissen. De eerste is die van een verticale ronde pen als onderdeel van een scharnier of draaipunt. De tweede betekenis is een oude lengtemaat van 2,5 cm. 

 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in