Financiele aspecten

Confederatie Bouw wil tijdelijke BTW-verlaging verlengen

De maatregelen die de regering in haar relanceplan genomen heeft over de btw verlaging op een bedrag van 50.000 euro voor nieuwbouw en de afbraak en heropbouw als woning, moeten verlengd worden.” Dat zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Want mensen met bouwplannen doen er meerdere maanden over om plannen te laten tekenen, een bouwvergunning te verkrijgen en met de werken te starten.”


De Confederatie Bouw heeft steeds de maatregelen toegejuicht die de federale regering heeft genomen in haar relanceplan. Voor de bouwsector waren daarin 2 belangrijke beslissingen genomen. Voor het hele jaar 2009 geldt er immers een verlaging van de BTW naar 6% op een bedrag van 50.000 euro bij nieuwbouw; en er werd voor diezelfde periode ook een BTW-verlaging naar 6% aangenomen voor gebouwen die gesloopt werden en daarna heropgebouwd als woning.

“De maatregelen waren al van bij de start een succes, maar toch zijn er nog vele bouwers die pas nu de nodige stappen nemen om te beginnen met hun project”, legt de Mûelenaere uit. “Deze mensen dreigen uit de boot te vallen, als je weet dat er tussen de eerste infovraag van een kandidaat-bouwer en de eerste facturatie in het beste geval acht maanden verstrijken.”

De mensen die dus nu -in de eerste helft van het jaar 2009- met hun bouwplannen beginnen, zullen vaak al te laat zijn om de eerste werken nog in 2009 te laten factureren, stelt de Confederatie. “Zeker als ze opteren voor de maatregel over het slopen en heropbouwen als woning, want hier is ook nog eens tijd nodig om de woning af te breken.”

Robert de Mûelenaere vraagt de regering dan ook om deze maatregelen te verlengen. “Want zonder verlenging heeft deze BTW-verlaging niet de broodnodige stimulans gegeven aan de bouwer/verbouwer. Een groot deel van de mensen die totnogtoe genoten hebben van de maatregel, waren al van plan te bouwen vóór de afkondiging van de maatregel; deze mensen zouden dus ook zonder de maatregel hun project uitgevoerd hebben . We moeten nog veel meer mensen de kans geven te genieten van deze maatregel.”

Bron: Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in