Concept & Build en Meubelbeurs in Brussels Expo

Iedereen met interesse in de bouwsector kan de komende weken opnieuw terecht op enkele bouwbeurzen. Donderdag 6 en vrijdag 7 november loopt in Brussels Expo ‘Concept & Build’, een nieuwe B to B-beurs voor de bouwsector. Van 2 tot 5 november vindt op dezelfde locatie de Meubelbeurs plaats.


Concept & Build

Op donderdag 6 en vrijdag 7 november organiseert Fisa – het bedrijf dat ook voor de organisatie van Batibouw instaat – Concept & Build, de nieuwe B to B-beurs die alle voorschrijvers uit de bouwsector samenbrengt. Dit exclusieve ontmoetingsmoment tussen (ver)bouwproducenten en actieve voorschrijvers zal worden gehouden in Paleis 7 van Brussels Expo.


Studenten

Donderdagvoormiddag is de beurs voorbehouden voor laatstejaarsstudenten architectuur en interieurarchitectuur. Tot dit publiek richtte zich voorheen de beurs Education, die nu in het nieuwe beursconcept is geïntegreerd. Alle 17 Belgische architectuurscholen hebben zich voor dit onderdeel aangemeld.
Met zo’n 150 producenten uit nagenoeg alle bouw- en afwerkingsectoren die zich inschreven als exposant is de beurs helemaal uitverkocht. Ook zullen tal van beroepsverenigingen aanwezig zijn. De volledige exposantenlijst kan worden geraadpleegd bij Concept & Build


Concept Avenue

Bezoekers zullen tijdens het evenement van interessante expo’s kunnen genieten. Zo worden in een expo-ruimte twaalf plasmaschermen opgesteld voor de vertoning van ‘Last Call for Planet Earth’. In deze film wordt aan twaalf van de meest invloedrijke architecten uit de wereld gevraagd hoe zij zich via hun architectuur inzetten voor het leefmilieu. Een van deze architecten is de Belg Jo Crepain.
In de andere expo-ruimte loopt onder meer de tentoonstelling ‘Architectuurprijs Leuven 2004-2008’. Met deze wedstrijd bekroont de stad Leuven het beste gebouw met zijn vierjaarlijkse architectuurprijs. Ook zal men er een fototentoonstelling van de laatste editie van ‘Mijn Huis, Mijn Architect’ kunnen bekijken.


Seminaries

Tijdens het tweedaagse event zullen bovendien tal van leerrijke seminaries worden gehouden. Zo zal men er meer te weten kunnen komen over milieubewust bouwen tijdens de colleges van Xella en Saint-Gobain over isolatie, laagenergie en passiefgebouwen, van Solifort over ecologisch verantwoorde vloerverwarming en van Wilo over het gebruik van regenwater. Verder zullen tal van (nieuwe) bouwproducten en innoverende bouwoplossingen aan bod komen tijdens de seminaries gehouden door onder meer Modular, Sika, Monier Roof Products, Staalinfocentrum en DME Laser System. Opvallende nieuwe concepten zijn ‘geluidscomfort en akoestische omgevingen’ van Knauf/Isolva en ‘high end architecturale designverlichting’ van Modular.
Speciaal voor de studenten architectuur houdt Acerta op donderdagvoormiddag een seminarie over het statuut van zelfstandig architect.


Praktisch

De beurs vindt plaats in Paleis 7 van de Heizel en is gratis voor zowel bezoekers als exposanten. Donderdag van 10 tot 14 uur is de beurs enkel toegankelijk voor studenten. Donderdag en vrijdag van 14 tot 20 uur kan iedereen uit de bouwsector de beurs bezoeken.


Meubelbeurs

Ook in Brussels Expo loopt van zondag 2 tot woensdag 5 november de traditionele Meubelbeurs, met tegelijkertijd de satellietbeurs voor jong designtalent ‘Square’. Hier worden meer dan 20.000 bezoekers verwacht, waarvan meer dan de helft uit het buitenland. De Meubelbeurs Brussel wint telkens weer aan internationaal allure en is elk jaar een aanloop naar het volgende Europese beursseizoen. 


Nieuwe collecties

Op de Meubelbeurs Brussel worden de nieuwe collecties getoond. Het belooft een bijzonder levendig evenement te worden met veel diversiteit, zowel in het evenwicht tussen Belgische en buitenlandse collecties, als in de verhouding tussen meubel, zitmeubel, slaapcomfort of in de mix van leefstijlen of segmenten, de integratie van collecties gemaakt in zwakkere loonlanden, en in het evenwicht tussen grote, internationale bedrijven en kleinschalige kmo’s.
De campagnekleur blijft ‘groen’, omdat de industrie volgens de organisatoren een prioriteit moet blijven maken van leefmilieu en duurzame ontwikkeling.


Totaalbeurs

De Meubelbeurs Brussel is een totaalbeurs met accenten, vooral door de segmentering. Er zijn tal van randinitiatieven: het BE-Magazine, de stijlthema’s en trendpresentatie, de Balthazars. Maar voor alles is de Meubelbeurs gewoon een goede commerciële beurs, met veel bezoek uit West-, Noord- en Oost-Europa.
Hal 5 blijft het vertrouwde beeld geven van de dynamische Belgische marktleiders.
Het aantal Nederlandse exposanten blijft stijgen, vooral in het Lifestylesegment Nomade: AM, Hillpark, Kingsbridge, Versmissen, Vidato, Maxtras, Sit&Joy, enz. En ondanks de problemen bij de Schiedergroep is IMS Benelux prominent aanwezig met maar liefst 700m².


Internationaal

Opvallend is het stijgend aantal Franse exposanten. Naast Antix, Girardeau en Pierson die al enkele jaren naar de Meubelbeurs Brussel kwamen, zijn nu ook Menard, Couture, Piffeteau, Lasserre en Labarère terug van weggeweest.
Langs Italiaanse zijde valt de prestigieuze stand van Italsofa op, een hub voor de West- en Noord-Europese markt. Venier maakt zijn eerste beursoptreden in de Benelux.
Bij de Duitse exposanten komen enkele nieuwe grote namen zoals Polipol, La Nuova Casa, Mebelplast, Ponsel, enz. Uit China komen enkel die fabrikanten die kwalitatieve modellen ontwikkelen voor de Europese markt, en een Europese marketingstrategie hebben. Na HTL en HFI Westgate, zal nu ook Violino de beurs versterken.


By night

‘Brussels by night’ borduurt verder op het succes van 2007: alle getrouwe – meestal Belgische – fabrikanten zijn weer van de partij, ook de groep Recticel met Lattoflex, Beka, Olivier Strelli for Beka en Swissflex. Leuke en zeer innovatieve nieuwkomers zijn Sleeping Society , Acro Bedding, Maxtras. Boone komt eens te meer erg verrassend uit de hoek.
Nomade evolueert sfeervol en vernieuwend. Vincent Sheppard, Toni van Parijs, Verdon, G&S, Hamers: het zijn voor de Meubelbeurs nieuwkomers, en grote namen in hun segment.


Hedendaags

Square zal ook dit jaar weer een vrijplaats zijn voor inspirerende hedendaagse collecties. Anders dan de vorige jaren is hier plaats voor de designers die in Be Magazine aan bod komen. Fabiaan Van Severen, Bram Boo, Mathias Claerhout en Bart Baccarne krijgen elk hun eigen podium waarop ze een selectie van hun producten zullen tonen.
De beurs loopt van 2 tot 5 november telkens van 9 tot 19 uur.


Woonestetika

In de Limburghal in Genk vindt van 1 tot 11 november de dertigste editie plaats van Woonestetika. Deze beurs zal wel niet geopend zijn op 4, 5 en 6 november. Op deze grootste woonbeurs van Limburg staan tal van stands opgesteld met een uitgebreid assortiment aan interieurproducten: meubels, stoffen, decoratie, tapijten, verlichting, slaapcomfort, badkamerluxe, audio-visuele apparatuur, enz.
De beurs is elke dag open van 13 tot 19 uur. Op 7 november loopt de beurs uitzonderlijk van 15 tot 21 uur, en op 1 november is er van 19 tot 23 uur de Nacht van Woonestetika. Toegang kost 5 euro.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in