Comfortabel wonen

Comfortabel wonen wil iedereen. Maar er is een bepaalde groep mensen onder ons die daar net iets verder in willen én kunnen gaan : de medioren of Mokka’s. Dit zijn de Mondige Ouderen die Kapitaalkrachtig en Actief zijn. Ze willen in hun eigen huis kunnen genieten van comfort en luxe, na een actieve en drukke dag, en investeren daar ook graag in. Op die manier creëren ze hun eigen oord van rust en gezelligheid.


De Mokka’s zijn de babyboomers van na de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben hard gewerkt, en heel wat van hen zijn nog steeds aan de slag. De kinderen zijn nagenoeg het huis uit en er is dus tijd en ruimte voor iets anders. De Belg blijft hoe dan ook een bouwer en verbouwer, en dat zie je ook aan deze medioren: ze investeren graag in hun huis. Domotica zul je dan ook vaker in deze huizen aantreffen dan bij de jongere generatie. Medioren zien domotica namelijk niet als luxe maar als een hulpmiddel om hun woning veiliger en toegankelijker te maken. In de keuken tref je bij hen ook recente snufjes als een stoomoven of wijnklimaatkast aan. Deze doelgroep wil zich niet meer ergeren aan minder goed functionerende toestellen en kiest daarom voor hoogwaardig gebruikscomfort.

Niet alleen technische snufjes
De oudere levensgenieters kiezen niet alleen voor technische snufjes. De woning en de inrichting moeten van hoge kwaliteit zijn: op maat of met de hand gemaakt meubilair in combinatie met unieke designstukken en stijlvolle accessoires. De medioor haalt er graag zijn bankkaart voor boven. De badkamer krijgt een nieuwe look, dit keer met wellness voorzieningen: sauna, bubbelbad, regendouche of zelfs twéé douches. Voor de restyling van het interieur mag er gerust een kleurenkenner langskomen. Het interieur moet namelijk rust en warmte uitstralen. Ook aangepaste verlichting via een onderbouwd lichtplan krijgt veel aandacht. En omdat thuis genieten ook tv kijken impliceert, is het vast niet zo gek dat de medioor ook graag geld geeft aan een goed home cinema systeem. Daarmee is de kous nog niet af. De tuin is namelijk ook hun thuis. De tuinkamer of veranda krijgt extra aandacht. Het terras wordt verwarmd en opgesmukt met een tuinspa, design meubels en aangepaste buitenverlichting.

Levenslang wonen
Deze generatie kijkt verder dan hun neus lang is: ze willen aanpassingen en investeringen doen die er voor zorgen dat ze zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen, dus tot op hoge leeftijd. Op de gelijkvloerse verdieping verdwijnt de ‘goei kamer’ of de garage om plaats te maken voor een extra slaapkamer met natte cel, zodat alle woonfuncties op de benedenverdieping liggen. Drempels moeten er aan geloven en deuropeningen worden breder gemaakt. Op termijn komt er misschien een traplift, als bad- en slaapkamer niet op de begane grond kunnen geïnstalleerd worden. Vooruitziende medioren zien het verhuren van hun overbodige bovenverdieping misschien ook wel zitten. Of stellen die vrijgekomen ruimtes ter beschikking van de kleinkinderen die een betaalbare huurwoning zoeken. In elk geval zorgen de Mokka’s er voor dat hun huis ook in de komende decennia hun thuis blijft. Iets dat de bedrijfswereld en de bouwsector al een tijdje goed in de gaten heeft.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in