CD&V wil woonbonus versoepelen

CD&V-kamerlid Jenne De Potter heeft twee wetsvoorstellen klaar om de woonbonus, de fiscale aftrek die mensen kunnen genieten bij het verwerven of verbouwen van de enige eigen woning, te versoepelen. Een van de voorstellen moet een nieuwe, strengere interpretatie door de fiscus uit de wereld helpen. Volgens die interpretatie is de hypothecaire lening die aangegaan is voor de notaris-, bank- of hypotheekkosten niet meer aftrekbaar.


"Dit strookt niet met de oorspronkelijke bedoeling van de Minister van Financiën die beloofd had de meest ruime interpretatie te geven aan de toepassing van de wet", zegt De Potter. Zijn voorstel wil ervoor zorgen dat ook mensen die bijvoorbeeld 110 procent van de waarde van de woning hebben ontleend om de extra kosten die verband houden met de hypothecaire lening te kunnen bekostigen, hun rechten op de woonbonus behouden. Ook moet de premie van de levensverzekering die dient voor het wedersamenstellen of waarborgen van dergelijke lening hiervoor in aanmerking komen.

Overmacht

Wie verhuist en voor zijn nieuwe woning een lening aangaat, moet zijn oude woning binnen het jaar verkocht hebben, zegt de huidige wetgeving. Ook hier wil De Potter een mouw aanpassen. "In een slabakkende woningmarkt komt de verkoper voor de moeilijke keuze te staan tussen het behoud van de fiscale aftrek en de kans op een goede verkoopprijs", zegt de CD&V'er. Hij stelt voor om het verlies van de aftrek te beperken tot het jaar of de jaren waarin de woning niet tijdig is verkocht.

Daarnaast blijkt dat de vereiste dat de bouwheer binnen de twee jaar na het afsluiten van de lening de woning moet betrekken, in praktijk niet altijd kan worden nageleefd. Door vertragingen in de bouwwerkzaamheden, vooral bij de bouw van appartementen, komt de termijn dikwijls in gedrang. Bij overmacht moet de bouwheer, volgens De Potter, het recht op de aftrek behouden.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in