Aanbevolen partners

SoSimply logo
Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Buitenmuren na-isoleren: de pro’s en contra’s van de drie methodes

Na het isoleren van je dak, vormt de isolatie van je gevel of buitenmuren een belangrijke tweede stap in het isolatietraject. Het is opnieuw een investering die onmiddellijk rendeert, want je geniet van een lagere energiefactuur en van meer comfort, je bewijst het milieu een dienst en je verhoogt de waarde van je woning.
Enkel voordelen en geen nadelen dus. Al hebben de 3 manieren waarop je de na-isolatie van bestaande muren kunt aanpakken elk hun pro’s en contra’s.
Wist je dat zelfs de klassieke geïsoleerde spouwmuren - een dragende baksteen van 14 cm, 4 cm isolatie, 3 cm luchtspouw en een gevelsteen van 9 cm - niet aan de energieprestatienormen van vandaag (U-waarde max. 0,24 W/m²K) beantwoorden? Om nog te zwijgen over muren zónder isolatie. En dat zijn er heel wat, want tot de jaren ’70 werden de muren gewoonweg niet geïsoleerd. Die halen een meer dan drie keer zo slechte U-waarde. Het isoleren van de buitengevel is dus een zinvolle investering om je energiefactuur terug te dringen.

3 manieren

Het na-isoleren van de spouw kan op drie manieren: het navullen van de spouw, het isoleren langs buiten of het isoleren langs binnen.
Wanneer je woning is opgetrokken uit niet geïsoleerde spouwmuren met een spouw van minstens 5 cm, kies dan als eerste stap voor na-isolatie van de muren in de spouw. Heeft je woning massieve muren, dan kan de isolatie zowel tegen de buiten- als tegen de binnenkant worden geplaatst.
Afhankelijk van je situatie kun je ook twee of drie buitenmuurisolatiemogelijkheden combineren. Vooral spouwmuurisolatie in combinatie met een isolerende voorzetwand, is in renovatie een erg gangbare en efficiënte manier van isoleren.
  • Navullen van de spouw

    Spouwmuren die niet geïsoleerd zijn en minstens 5 cm breed, kun je isoleren met een inblaastechniek. De ingreep is zeer beperkt, de kosten minimaal en het resultaat onmiddellijk voelbaar. Niets dan voordelen dus, al doe je best een beroep op een vakman die op dat vlak een jarenlange ervaring heeft, over een ATG-goedkeuring beschikt en kan inblazen conform de bijhorende technische specificaties (STS). Dit is immers een voorwaarde om in aanmerking te komen voor premies (€ 6/m² in Vlaanderen, tussen de € 8 en €14/m² in Brussel en Wallonië).
  • Voorzetwandsysteem

    Als je woning opgetrokken is uit massieve muren – of als je je muren al in de spouw geïsoleerd hebt en nog bijkomend wil isoleren – is het plaatsen van isolerende voorzetwanden aan de binnenkant van de buitenmuren vaak de meest haalbare manier om het gewenste resultaat te krijgen. Voorzetwanden vormen ook de ideale oplossing om bij gemene muren geluidsoverlast te temperen.

Het grote voordeel van buitenmuurisolatie langs de binnenkant is dat je voorzetwanden gemakkelijk zelf kunt plaatsen als je ervoor zorgt dat je ze perfect luchtdicht afwerkt. Binnenisolatie van bestaande muren is een goedkope en efficiënte oplossing om snel resultaat te halen, al geeft Vlaanderen hiervoor geen premie. Brussel geeft een premie van 20 tot 30 euro/m². Wallonië van 20 tot 28 euro/m².

  • Buitenmuren isoleren langs de buitenkant

    Isolatie langs de buitenkant, is een zeer efficiënte na-isolatiemethode, maar helaas is het ook een duurdere oplossing: er moet immers ook nog eens in gevelbekleding worden voorzien, raamdorpels en dak moeten verbreed worden enzovoort. Dat euvel wordt echter gedeeltelijk gecompenseerd door de premies die je voor isolatie van buitenmuren aan de buitenkant kunt krijgen. In Vlaanderen bedraagt die 15 euro/m², in Brussel varieert de premie van 40 tot 50 euro/m² en in Wallonië kan ze oplopen tot 62 euro/m².

Bron: Isolatiespecialist - Isover

Partnerinformatie
De glaswolvlokken ISOVER Insulsafe Wall zijn het antwoord van Isover voor het na-isoleren van de spouw. De vlokken worden exclusief door geselecteerde ISOVER-Partners met ATG-goedkeuring ingeblazen. Ze zorgen ervoor dat je muren 2 tot 3 keer minder warmte dan voorheen verliezen. Het resultaat is onmiddellijk, prijsgunstig en zonder zware werken of ingrijpende veranderingen aan je gevel of interieur.
 
De glaswolplaat Comfortpanel 32 met zijsnede is uitermate geschikt om de binnenmuren te isoleren. Die is perfect aansluitend, vermijdt koudebruggen en heeft een extreem hoge isolatiewaarde.
 
ISOVER Mupan façade (0,032 W/m.K) is bij uitstek geschikt voor het openvoegsysteem, terwijl  ISOVER Multimax 30 met zijn uitzonderlijk hoge lambdawaarde van 0,030 W/m.K de aangewezen isolatieplaat is bij lage-energie- of passiefrenovaties.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in