Financiele aspecten

Btw-verlaging voor verbouwingswerken is definitief

Eindelijk is het zover: de btw-verlaging voor renovatie is definitief. Wie een woning verbouwt tussen 5 en 15 jaar oud, betaalt ook in de toekomst maar 6 procent btw.


Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk is de btw-verlaging voor renovatiewerken dan toch formeel van kracht. De regering in lopende zaken keurde het wetsvoorstel al goed in maart, maar de bekrachtiging door het parlement liet op zich wachten. Uiteindelijk werd de wet pas op 19juli, deze week dus, gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad.

Maar nu kunnen verbouwers opnieuw op hun beide oren slapen. De tijdelijke btw-verlaging, die op 30juni vervallen is, werd met terugwerkende kracht omgezet in een definitieve maatregel die geldt vanaf 1juli. Aannemers kunnen hun facturen voor verbouwingswerken dus gewoon blijven opstellen tegen 6procent btw.


Wat met betaalde factuur?

Voor aannemers die nog voor het bouwverlof hun facturen de deur uit wilden, kan dat wel even lastig zijn. Omdat de tijdelijke maatregel op 30juni verlopen was, waren zij tussen 1 en 19juli immers verplicht om op hun facturen voor de renovatiewerken aan woningen tussen 5 en 15 jaar oud opnieuw 21 procent btw aan te rekenen. Omdat de maatregel met terugwerkende kracht is ingegaan, zullen zij nu de nodige administratieve rechtzettingen moeten doen. Zij zullen voor hun klanten een creditnota moeten opmaken, zodat die toch kunnen genieten van het 6 procent-tarief. Als de klant de factuur al betaald heeft, moeten ze hem of haar het verschil in btw uiteraard ook terugbetalen. Dat alles natuurlijk alleen als de renovatiewerken effectief in aanmerking komen voor de verlaagde btw.

Maar dat zou normaal duidelijk moeten zijn, want de voorwaarden zijn net dezelfde gebleven als vroeger. Het moet gaan om een privéwoning van minstens 5jaar oud, dus geen kantoren of winkels. Ten tweede moeten de werken uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer. En tot slot moet het gaan om echte renovatiewerken. Een oude woning volledig afbreken en herbouwen of alleen enkele muren behouden, kan dus niet. En ook reinigingswerken, zoals het schoonmaken van ramen, worden niet beschouwd als renovatiewerken.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in