Financiele aspecten

Brandverzekering wordt verplicht

De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat het hebben van een brandverzekering verplicht maakt. Er wordt ook een waarborgfonds in het leven geroepen dat de schade moet vergoeden in dossiers waarbij niet-verzekerden betrokken zijn.


In België hebben 95 procent van de eigenaars en 89 procent van de huurders een brandverzekering. Het gaat echter niet om een wettelijke verplichting. Na de zware gasexplosie en het instorten van een appartementsgebouw in het centrum van Luik dook de discussie op om dat toch te doen. De eigenaar van het gebouw en een aantal huurders bleken immers geen brandverzekering te hebben.

Minister van Financiën Didier Reynders werkte een wetsontwerp uit dat het hebben van een brandverzekering verplicht maakt. De ministerraad zet daarvoor nu het licht op groen. De verzekering heeft alleen betrekking op de zogenaamde eenvoudige risico’s. Over de andere risico’s wordt nog overleg gepleegd.


Waarborgfonds

Er komt ook een waarborgfonds dat de schade moet vergoeden wanneer er een dossier opduikt waarbij niet-verzekerden betrokken zijn. Reynders verklaarde eerder dat dat fonds zal worden gefinancierd met premies vanuit de familiale en brandverzekeringen.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in