Bouwsector gehuldigd op Batibouw

Naar jaarlijkse gewoonte werden op woensdag 5 maart 2008 de Belgian Building Awards op Batibouw uitgereikt. Een avond die de beurs traditiegetrouw in samenwerking met Bouwkroniek, de Confederatie Bouw, de Orde van Architecten, de Associatie van Interieurarchitecten en Immo Trends en Topbouw organiseert.


Ereteken voor de rode schildpad
De avond werd geopend met de uitreiking van het ereteken van Commandeur van de Leopoldsorde aan Georges de Vestel, oprichter en geestelijke vader van de beurs door Minister van Staat, ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers Herman De Croo.


Architecture Awards

Ook voor deze editie bundelden Immo Trends en Topbouw hun krachten voor de uitreiking van de Architecture Awards. Deze prijs die in drie categorieën wordt uitgereikt beloont het “niet-residentieel gebouw van het jaar”, het “residentieel gebouw van het jaar” en het beste project met bijzondere aandacht voor ons architecturale verleden met de “Prijs Cultureel Erfgoed”. De 129 kwalitatieve ingezonden projecten bewijzen nogmaals dat de Belgian Building Awards na 15 jaar zijn uitgegroeid tot één van ’s lands grootste architectuurwedstrijden.

Residentieel Gebouw van het jaar
Uit de uiteindelijk vier genomineerde projecten verkoos de jury dit jaar twee winnaars:
- Wooncomplex “Detroit” in Amsterdam door de Belgische architect bOb Van Reeth (WINNAAR)
- De “Serrewoning” door Verdict & Verdict Architecten bvba
- De “Smalste nieuwbouwwoning in Antwerpen” door Sculp(IT) Architectes (WINNAAR)
- Het “Transithuis” in Oostende door Jonas Beckers & Matthias Verhulst

Niet-residentieel gebouw van het jaar
- “Sint-Gerardus” in Diepenbeek, een ‘buitengewone’ school voor motorisch gehandicapte jongeren door Holistic Architecture 50|5
- Het “Mosaeforum” in Maastricht door Bruno Albert (WINNAAR)
- Het “Huis van de Mechelaar” in Mechelen

Prijs Cultureel Erfgoed
Deze prijs ging dit jaar naar het restoratieproject van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel (Bozar). Een te zeldzaam geval van een voorbeeldige synergie tussen in de eerste plaats de beslissingnemers op alle bevoegdheidsniveaus in het kader van een grootscheeps project.


Innovation Awards 
Batibouw en de Confederatie Bouw reiken de Innovatie Award Technologie uit aan het bedrijf dat het meest technologisch innoverende product de afgelopen 12 maanden op de markt heeft gebracht. Een jury bestaande uit leden van de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB) nomineerde volgende bedrijven:

- Inter-Beton voor zijn “Steelmix”- concept (WINNAAR)
- Econo voor zijn “ECONO+”-systeem
- Beneens & Zonen voor hun totaal duurzaam beheer

Batibouw, de Orde van Architecten en de Associatie van de Interieurarchitecten huldigen het meest vernieuwende en vernuftige design met de Innovatie Award Design:

- De zonnepanelen van Sunswitch
- De Fixscreen van Renson (WINNAAR)
- De Fotovoltaïsche zonnecellen « Ikaros Solar Glass » van Miniflat


Bouwkroniek Keien
Ook dit jaar reikt Bouwkroniek zijn Keien uit aan de Belgische bouwbedrijven die de voorbije 5 boekjaren het snelst groeiden. Binnen de rubriek Algemen Bouwwerken en Afwerkingbedrijven nomineerden zij:

- Kijk&Bouw uit Menen (WINNAAR)
- Durabrik uit Drongen
- In Advance uit Brussel

In de categorie Grond-, wegen- en waterbouw zijn de genomineerden:

- Soetaert uit Westende
- Stadsbader uit Harelbeke
- Wegenbouw Marcel Nijs uit Turnhout (WINNAAR)


International Award
Met deze prijs wordt de architect, aannemer of studiebureau in de bloemetjes gezet die ons land op internationaal niveau met glans vertegenwoordigt. De jury bestaande uit leden van alle partners van de Belgian Building Awards heeft er dit jaar voor gekozen om ondernemingen in de kijker te plaatsen die de knowhow van een bepaalde sector binnen onze landsgrenzen en ver daarbuiten verwezenlijken. Deze Award symboliseert ook de terechte trots voor de buitengewone verwezenlijkingen van deze Belgische ondernemingen en dit zowel op nationaal, Europees als wereldniveau. Dit jaar plaatst de Award de gezamelijke Belgische baggersector in de schijnwerpers met:

- De firma Jan De Nul uit Hofstade
- De firma DEME uit Zwijndrecht

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in