Financiele aspecten

Bouwgrond schenken blijft nog ruim twee jaar fiscaal voordelig

Wie een bouwgrond cadeau wil doen, kan ook de komende jaren nog rekenen op een verlaagd tarief voor de schenking. De Vlaamse regering gaat de gunstmaatregel voor de derde keer verlengen, tot eind 2014. Maar wie de grond krijgt, zal er ook echt moeten bouwen.


"Voor jonge gezinnen is het bouwen van een nieuwe woning zonder financiële hulp van buitenaf bijzonder moeilijk", zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA). "Gezien de schaarste aan bouwgrond, speelt de prijs van de grond vaak een belangrijke rol in de totale kostprijs van een nieuwe woning. Het huidige maatschappelijke klimaat leent zich zeker tot een verlenging van het verlaagde tarief bij schenking", luidt het.


Schenkingsrechten

De Vlaamse regering voerde de verlaagde schenkingsrechten voor bouwgronden in 2003 in. De maatregel werd sindsdien al twee keer verlengd zonder aanpassingen.

De maatregel wordt nu opnieuw verlengd, maar ze wordt wel bijgestuurd. Zo wordt het verminderde tarief gekoppeld worden aan een bouwplicht. "Voortaan zal de begunstigde binnen de vijf jaar na de schenkingsakte zijn hoofdverblijfplaats moeten vestigen op het adres van de geschonken bouwgrond. Zo willen we bekomen dat de geschonken gronden ook effectief gebruikt worden door de jonge gezinnen om te wonen", aldus Muyters. Bovendien wordt de maatregel voortaan ook beperkt tot het grondgebied van het Vlaams gewest, wat vroeger niet het geval was.


Bron: De Standaard


Lees ook: Schenking van bouwgrond: schenkingsrechten en voorwaarden

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in