Bouwers en kopers gratis verzekerd tegen jobverlies

De Vlaamse overheid hoopt dat de Vlaming dankzij de verzekering gewaarborgd wonen ook in onzekere tijden huizen blijft kopen en bouwen.


Stel: een echtpaar heeft pas gebouwd, maar even later verliest een van beiden zijn werk, waardoor zijn inkomen terugvalt van 1.400 op 1.100 euro per maand. Door de nieuwe verzekering krijgen de betrokkene een uitkering van 300 euro per maand om het inkomstenverlies te compenseren, en dat gedurende maximaal twee periodes van achttien maanden.

Origineel is het idee niet. De Vlaamse overheid heeft tot vorig jaar zelf een verzekering gewaarborgd wonen aangeboden, met een overigens erg beperkt succes. Nu kandidaat-bouwers en -kopers door de economische crisis nood hebben aan meer houvast, blaast de Vlaamse regering de verzekering nieuw leven in. Vooral de SP.A drong erop aan dat de verzekering van onder het stof werd gehaald.

320 000 euro
Voortaan zal de verzekering gelden voor alle kopers en bouwers, zolang de verkoopwaarde van het huis onder 320.000 euro (+ 15 procent rond Brussel) blijft. In het geval ze hun baan verliezen of arbeidsongeschikt worden, komt de verzekering tussenbeide voor maximaal 500 euro in het eerste jaar (400 euro in het tweede en 300 euro in het derde jaar).

De werkloze bouwers en kopers moeten er dan wel mee instemmen dat ze al na twee maanden werkloosheid intensieve begeleiding van de VDAB krijgen om een nieuwe job te vinden. Normaal gezien gebeurt dat pas na vijf of zes maanden.

Ethias
De Vlaamse regering gaat voor de nieuwe verzekering opnieuw in zee met de maatschappij Ethias, bij wie ook de eerste verzekering gewaarborgd wonen liep. Ethias, de enige verzekeraar die geïnteresseerd was, had eerst een offerte ingediend die met 9 miljoen bijna dubbel zo hoog was als het begrote bedrag, maar uiteindelijk is er toch een compromis gevonden. De verzekering zal de Vlaamse overheid jaarlijks 6,5 miljoen euro kosten.

Dat Ethias nu toch toehapt, heeft er niets mee te maken dat de Vlaamse overheid intussen 500 miljoen heeft geïnvesteerd in Ethias, zegt Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open VLD). Wel kon het risico voor Ethias beperkt blijven door het engagement van de Vlaamse regering om de werkloze bouwers en -kopers strikt te begeleiden naar een nieuwe baan.

Minister Keulen schat dat jaarlijks tot 7.500 Vlamingen op de verzekering een beroep kunnen doen. Ze kunnen vanaf 1 april dit jaar een aanvraag indienen, tenminste als hun hypothecaire lening van na 1 januari 2008 dateert. In het Vlaams Parlement circuleren intussen voorstellen om de verzekering uit de breiden naar huurders die hun baan verliezen, maar dat is volgens Keulen 'onbetaalbaar'.

www.verzekeringgewaarborgdwonen.be

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in