Financiele aspecten

Bouwer wil nog snel van btw-voordeel profiteren

Het nakende wegvallen van het btw-voordeel voor wie een huis bouwt, heeft zoals verwacht heel wat aspirant-(ver)bouwers ertoe aangezet om hun plannen te versnellen. Dat blijkt uit de piek in afgeleverde bouwvergunning aan het begin van de zomer. Wie nog van het voordeel kan genieten, moet wel zorgen dat zijn facturen binnen zijn voor het jaareinde.


Van begin mei tot eind juni 2010 werden 16 374 bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen afgeleverd. Een hoog cijfer in vergelijking met de vier voorgaande maanden. Van januari tot en met april werden 14 029 aanvragen genoteerd.
Wie wou profiteren van het lagere btw-tarief van 6% op een schijf van 50 000 euro in zijn nieuwbouwproject diende zijn aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor 1 april in te dienen. Het merendeel van de bijhorende vergunningen werd afgeleverd in de periode mei-juni. De piek op dat moment toont dus aan dat heel wat kandidaat-bouwers nog een inspanning hebben gedaan om toch van dit voordeel te kunnen profiteren.


Facturen inzamelen

Wie nog geniet van deze gunstmaatregel, moet er wel voor zorgen dat hij de nodige facturen voor het jaareinde ontvangt en betaalt om het verlaagde btw-tarief er op toe te kunnen passen. De facturen moeten ook aan enkele vormvoorwaarden voldoen. Die kan je opfrissen in het artikel 'Het verlaagde btw-tarief voor dummies'

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in