Bio-ecologisch wonen

In, voor en met de natuur leven of autarkisch leven, dat is de doelstelling van de eigenaars van deze bouwblog. In hun bouwproces van een bio-ecologisch huis laten ze lezers meedelen in hun kennis van natuurverf, ecologische bouwmaterialen, spotgoedkope verlichtingstrucs en een bijzondere leemhaard.

 

Wie een bloemlezing wil van bio-ecologisch verantwoorde bouwmaterialen, doet er goed aan om naar de post van mei 2009 van deze bouwblog ‘Ecohuis’ te surfen. Behalve het beton in de kelder, werden voor dit huis in Haspengouw alleen bio-ecologische materialen gebruikt: gebakken kleistenen van meer dan 30 cm dik voor de ruwbouw, kastanjehouten ramen geïsoleerd met hennep en verder onder meer vlasdekens en cellulose-isolatie voor de vloerconstructie.

 

Naast hun overzicht van bio-ecologische bouwmaterialen, geven bouwheren Raf en Annick ook nog enkele bijzondere tips mee. Zo willen ze de hele leefruimte verwarmen met een enorme leemhaard, die ook als fornuis en bakoven zal dienen en tegelijk voor warm water moet zorgen. Een eeuwenoude ambacht is dit, die Raf leerde van een Duitse bouwbioloog.

 

Intussen loopt hun bouwproject naar de afwerking toe, en zien ze ook hun budget slinken. Gelukkig heeft Raf nog enkele budgetvriendelijke handigheden in petto om verlichting te maken van bloempotten (post van 19 augustus 2009) en om ventilatieroosters in te bouwen (4 juli 2009).

 

Bron: Bloggen - Ecohuis

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in