Betaalbaar wonen voor creatievelingen en durvers

Een eigen huis, het blijft de droom van elke Belg met een baksteen in de maag. Toch lijkt een eigen woning hoe langer hoe moeilijker te bereiken. Daar zitten de hoge prijzen voor bouwgrond en bouwmaterialen zeker voor iets tussen, om nog maar te zwijgen van de schaarste aan goede bouwvakkers. Durf je je droom creatief en anders dan gewoonlijk aan te pakken, dan zit een betaalbare woning er toch nog in.


De Vlaamse Overheid wil kandidaat-bouwers een handje helpen. Door een herziening van het decreet op de ruimtelijke ordening vanaf 2009 moedigt de overheid de eigenaars van slapende bouwgronden aan hun percelen op de markt te brengen. Er volgen sancties na 2 jaar inactiviteit. Ook lokale overheden en publieke sectoren zullen een actief grondbeleid moeten voeren voor hun eigen gronden. De overheid voorziet ook een aanzienlijk percentage sociale en betaalbare woningen.
Daarnaast biedt de overheid talloze financiële tegemoetkomingen voor bouwers en verbouwers. Een overzicht van de Vlaamse premies vind je op www.premiezoeker.be. Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, steek dan je licht eens op via de link http://www.bruxelles.irisnet.be/home/logement/primes.shtml .

Compact
De architect is de best aangewezen deskundige om je goed te begeleiden in het realisatieproces van een betaalbare woning. Bespreek heel duidelijk het beschikbare budget en deel hem je wensen en eisen wat betreft je project mee. Laat de architect daarmee een eerste voorstel doen. Misschien ontwerpt hij op die manier jouw droomwoning? In elk geval is compact bouwen erg budgetvriendelijk. Een kleiner bouwoppervlak vraagt een lichtere fundering. Al een eerste besparing. Door compact en recht op recht te bouwen, heb je ook minder bouwmaterialen nodig. Dat betekent niet dat je daarom klein moet wonen. Benut ook de ruimtes onder je schuine dak! En wat doe je met een grote kelder? Als je die niet volledig zult gebruiken, laat hem dan ook niet bouwen. En als je toch een grote kelder nodig acht, denk er dan eens over om technische ruimtes, bergruimte, wasplaats, slaap- en andere leefruimtes in de grond te stoppen? Zo bespaar je in elk geval al op de kosten voor gevelafwerking. Duur en niet altijd nuttig zijn grote vides in een woning: veel verloren ruimte en hoge stookkosten. Ook een garage levert niet meteen extra wooncomfort. Een carport is daarom in elk geval wel een goedkoper alternatief.

Flexibele ruimtes
Open ruimtes creëren mogelijkheden qua inrichting of herbestemming. Stap dus af van voor elke functie een aparte kamer. Oké, een open keuken heeft ook zijn nadelen, maar een goede architect brengt hiervoor ook goede oplossingen aan. Later kun je je open woning makkelijk herindelen, als je noden veranderen. Spreid de afwerking van je woning in de tijd. Kinderkamers die nog leeg zijn, hoef je niet meteen helemaal af te werken. Ook die extra toilet- en doucheruimte op de zolderverdieping kan misschien nog enkele jaren wachten. Dat deden onze ouders 30 jaar geleden toch ook al?

Compromis
Val je op dure materialen, maar is je portemonnee daar niet zo blij mee? Ga op zoek naar goedkopere alternatieven. Zijn die alternatieven niet voor handen, kies dan toch voor het materiaal van jouw voorkeur maar kijk op welke andere werken of materialen je kunt besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gepolierde betonvloer in plaats van die dure, grote vloerstenen. Stel je bepaalde aankopen uit, bijvoorbeeld voor een warmtepomp of zonnepanelen, hou er toch rekening mee in je plan. Voorzie de nodige aansluitingen, zodat je later makkelijk kunt overschakelen. De architect kan je perfect begeleiden bij deze denkoefening.

Ruwbouw
Ga eens op zoek naar andere ruwbouwtechnieken, bijvoorbeeld zoals die bij industriële bouwwerken gebruikt worden. Staalstructuur of houtskelet zijn zulke voorbeelden. Ze kunnen een stuk goedkoper uitvallen dan de voor de hand liggende ruwbouwtechnieken. Informeer ook eens naar prefab bouwelementen, zoals massieve houtwanden of in het fabriek gemetste of verlijmde gevelwanden. Verlijmen van stenen is trouwens een snellere methode als klassiek metselwerk. Zo bespaar je op de factuur voor metselwerk. Of wat dacht je van een ruwbouw in stro en houtskelet? Het stro kost amper iets en je kan het zelf makkelijk verwerken.

Energie
Nu supergoed isoleren, is morgen minder factureren. Of: hoe beter je isoleert, des te lager je energiefactuur. Bovendien levert je energiezuinige woning je ook een energiecertificaat op dat in de nabije toekomst een grote rol gaat spelen in de verkoopbaarheid van je woning. Combineer je dit met de installatie van alternatieve energietechnieken zoals warmtepomp of fotovoltaïsche zonnepanelen, dan gaat jouw woning over 10 jaar misschien energie leveren in plaats van energie te vragen.

Renovatie
Wil je goed renoveren, denk dan eerst aan een goede dakisolatie, goed isolerende beglazing én een hoogrendementsketel. Het dak is de grootste verliespost qua energie en verdient dus je grootste aandacht. Enkele beglazing moet je echt vervangen door superisolerend glas. Hiervoor geeft de overheid trouwens fiscale voordelen. Zijn je buitenmuren niet goed geïsoleerd, dan helpt radiatorfolie tussen muur en radiator. Leidingen voor het warme water isoleren is ook een goede techniek om de warmte niet verloren te laten gaan. Pas als je oudere woning volledig (vergeet de (kruip-)kelder niet!) en goed geïsoleerd is, zijn zonnepanelen of warmtepompen een goede investering.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in