Bespaar 400 euro door juiste keuze energieleverancier

Gezinnen die bewust kiezen voor het goedkoopste aanbod van elektriciteit en aardgas, kunnen een voordeel doen dat oploopt tot bijna 400 euro op jaarbasis. Dat meldt de Vreg, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt.


Aardgas

Vooral bij aardgas zijn er momenteel goede zaakjes te doen. "Het voordeel van een overstap naar het goedkoopste aardgasaanbod is in januari sterk toegenomen. Het voordeel dat een gezin op jaarbasis kan doen door te kiezen voor het contract met de laagste prijs dat aangeboden wordt op de markt, is 344 euro tegenover de gemiddelde prijs op de markt", stelt de Vreg.

De curve van de laagste aardgasprijs ging de voorbije maanden veel sterker omlaag dan die van de gemiddelde prijs. "Dat bewijst dat er een marge bestaat om de prijzen te verlagen", luidt het bij de Vreg.


Elektriciteit

Voor elektriciteit liggen de gemiddelde en de laagste prijs dichter bij elkaar. Maar toch is er ook hier een voordeel mogelijk van iets meer dan 47 euro op jaarbasis.

Op de website van de Vreg werd in 2008 zowat 473.000 keer een leveranciersvergelijking opgevraagd. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2007. "Vlamingen houden zich dus almaar meer bewust bezig met de keuze van energieleverancier(s) -en product(en)", stelt de Vreg.


Kleine bedrijven

De reguleringsinstantie start vandaag ook met een vergelijkingsinstrument van elektriciteitsprijzen voor kleine bedrijven. De vergelijking kan uitgevoerd worden tot een elektriciteitsverbruik van 60 MWh per jaar.

"Dat zou het gros van de kleine kmo’s moeten omvatten, al hangt het natuurlijk sterk af van de aard van de activiteiten", aldus de Vreg. In de toekomst wordt mogelijk een vergelijking van de aardgastarieven toegevoegd.

"Uit de enquêtes die de Vreg bij de professionele energieafnemers organiseerde en uit marktanalyses, blijkt duidelijk dat het de kleine bedrijven zijn die het minst een actieve houding aannemen op de energiemarkt", luidt de verklaring voor het nieuwe instrument.

 

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in