België scoort heel slecht voor groene energie

België staat op een troosteloze zeventiende plaats in een ranglijst van vijfentwintig industrielanden die aandacht besteden aan hernieuwbare energie. "De onzekerheid over de kernuitstap doet investeerders in groene energie aarzelen", zegt de Bond Beter Leefmilieu.

Buurlanden
In de lijst, die opgesteld wordt door dienstengroep Ernst & Young, moet België de buurlanden Duitsland (2de), Frankrijk (9de) en Nederland (15de) laten voorgaan.

Investeringen en infrastructuur
De studie maakt de stand van zaken op qua investeringen en infrastructuur voor de verschillende groene technologieën (windparken, zonne-energie en biomassatechnologie), waarbij windenergie zwaar doorweegt. België scoort vooral slecht in zonne- en biomassa-energie, maar ook voor windenergie blijft België haperen op de veertiende plaats.

Overheid
Volgens Bram Claeys van de BBL aarzelen grote investeerders om geld te pompen in hernieuwbare energie omdat de overheid geen duidelijkheid schept over de strategische visie op lange termijn.

De productie van groene stroom in ons land is in 2006 gestegen tot 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik. Al bij al blijft het een belachelijk laag cijfer, want in Nederland zitten ze nu al aan 13 procent. Daar zijn er al zo'n 5,3 miljoen huishoudens die groene stroom gebruiken. Ongeveer de helft hiervan wordt in Nederland opgewekt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in