Financiele aspecten

Belgen lenen meer voor woning door crisis

De Belg compenseert de stijgende woningprijzen met grotere leenbedragen, grotere eigen inbreng en een lagere rentevoet. Dat meldt Immotheker, een onafhankelijke adviesverlener, die een analyse maakte op basis van 5.000 klanten voor de periode van 5 jaar: van 2007 (voor de crisis) tot nu.


Uit het onderzoek blijkt dat de Belg een ongeveer 6 procent zwaardere lening aangaat voor het verschaffen van een eigen woning. De Belg telt maandelijks gemiddeld hetzelfde bedrag neer als 5 jaar geleden. Dat komt onder andere omdat hij meer eigen middelen in zijn woonproject inbrengt en omdat de gemiddelde startrentevoet daalde van 4,60 procent naar 3,82 procent.


Investeren in een eigen woning

De eigen middelen die de Belg investeert in zijn woning komt op 20 procent. Dat betekent volgens Immotheker dat er 15.000 euro meer uit eigen vermogen wordt uitgegeven voor de aankoop van zijn woning.

Uit de analyse blijkt ook dat de maandelijkse afbetalingslast het plafond heeft bereikt. Het bedrag stijgt of daalt nauwelijks. Een reden daarvoor kan de beperkte stijging zijn van de gemiddelde reële lonen tussen 2007 en 2011: van 2.877 naar 2.961 euro.


Extra lenen

Nog een nieuwe trend is dat Belgen minder extra's lenen. Terwijl in 2007 bijna 1 op 4 Belgen een extra bedrag leende voor de aankoopkosten, zakte dit percentage in 2011 naar 8 procent. Daaruit blijkt dat de Belg bijna altijd de aankoopkosten uit eigen middelen financiert, aldus Immotheker.

De Belg blijft creatief omgaan met de gevolgen van het grillige economische klimaat. Met de juiste keuzes blijft zijn woning financierbaar, besluit Immotheker.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in