Belastingvoordeel hypothecaire lening per maand uitbetalen

Senator Stefaan Noreilde werkt aan een wetsvoorstel om het belastingvoordeel van een hypothecaire lening maandelijks door de fiscus te laten uitbetalen. Nu gebeurt dit pas bij de eindafrekening van de belastingen.

Volgens Noreilde zou het in de praktijk kunnen gaan om bedragen van meer dan 200 euro netto per maand. Een gelijkaardig systeem bestaat al in Nederland.
Cijfers van de FOD Economie tonen aan dat wonen bijzonder duur is geworden. Zo steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis de voorbije twee jaar met meer dan 44 procent. Het gevolg is dat mensen steeds langere en hogere woonkredieten moeten aangaan. Een looptijd van 25 tot 30 jaar wordt stilaan de norm. Enkele jaren geleden was dit nog een uitzondering.

De senator wil daarom potentiële kopers of mensen die al een huis hebben gekocht, een steuntje in de rug geven. “Mensen die een hypothecaire lening afbetalen, kunnen vandaag genieten van een mooi belastingvoordeel. Maar de fiscus betaalt dit bedrag pas terug bij de eindafrekening van de belastingen. Ik pleit ervoor die terugbetaling vroeger te laten verlopen, en dit op maandelijkse basis. Op die manier zou de terugbetaling gebeuren op het moment dat de eerste aflossing begint te lopen.”

Bron: VLD

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in