Financiele aspecten

Belastingkrediet vervangt Vlaamse premie voor niet-belastingbetalers

Met de invoering van het belastingkrediet vanaf inkomstenjaar 2010 biedt de federale overheid ook een tegemoetkoming voor niet-belastingbetalers die een energiebesparende maatregel doorvoeren. Belastingbetalers genieten al van een fiscale aftrek voor 8 energiebesparende maatregelen.


De federale regering heeft ingezien dat de ongelijkheid die in het systeem van belastingvermindering ingebakken is, niet langer houdbaar is. Ze besliste daarom een belastingkrediet in te voeren voor diegenen die geen of te weinig belastingen betaalden om te kunnen genieten van een belastingvermindering op energiebesparende maatregelen. Het belastingkrediet houdt in dat deze groep een bedrag ontvangt dat overeenstemt met de belastingvermindering waarvan belastingbetalers kunnen genieten (40% van het totale factuurbedrag).


Inkomstenjaar 2010

Het belastingkrediet geldt vanaf inkomstenjaar 2010 op investeringen in dakisolatie, de vervanging van een bestaande verwarmingsketel door een condensatieketel en de plaatsing van hoogrendementsbeglazing.


Schrappen Vlaamse premies

De Vlaamse overheid kende sinds 2008 al een premie toe voor de vermelde maatregelen aan personen die niet kunnen genieten van een belastingvermindering. Deze zogenaamde ‘premie voor niet-belastingbetalers’ zorgde ervoor dat de ongelijkheid met belastingbetalers werd weggewerkt. Door de invoering van het belastingkrediet is deze Vlaamse premie voor niet-belastingbetalers niet langer nodig en wordt daarom afgeschaft.

De niet-belastingbetalers die in 2009 investeringen uitvoerden voor de plaatsing van dakisolatie in bestaande woningen, de vervanging van enkel glas door hoogrendementsbeglazing of de plaatsing van een condensatieketel in bestaande woningen en die deze ook al in 2009 betaalden, kunnen nog tot 28 februari 2010 een premieaanvraag indienen bij het VEA. Je kunt het aanvraagformulier downloaden op energiesparen.be of bestellen via het gratis nummer 1700.
Als je de investering van 2009 pas in 2010 betaalde (voor de enige factuur of de slotfactuur), moet je je belastingkrediet aanvragen via de belastingaangifte.


Bron: Energiesparen.be
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in