Bel-étage spaart één bouwlaag uit

Tijdens Batibouw wordt de tweede editie van het Belgisch Budget Bouwboek gelanceerd. Doorheen het jaar licht Habitos enkele opmerkelijke en inspirerende reportages uit dit boek uit. In deze aflevering toont architect Bart Vanden Driessche hoe hij het verschil kon maken in een verkaveling.


Doorzonwoning

Strenge verkavelingsvoorschriften hebben vaak tot gevolg dat zo’n verkaveling vol eenheidsworst staat. Architect Bart Vanden Driessche van architectenbureau BLAF doorbrak dat stramien door een doorzonwoning te ontwerpen. Belangrijkste uitgangspunt om het budget zo laag mogelijk te houden, was het besparen op ruimte. “Volgens de voorschriften mochten we het volume van de woning niet verkleinen. Ook moest de woning twee bouwlagen hebben, met een hellend dak. Dat is in feite veel te groot voor een eenpersoonswoning”, legt hij uit.
Om daaraan te verhelpen, speelde hij met de vlakverdeling. De voor- en achtergevel werden identiek gemaakt, met telkens een groot raam. Via het raam in de zuidwest georiënteerde voorgevel dringt de zon tot diep in het huis binnen.


Bel-étage

De woonruimte werd ingericht als een bel-étage met hoge plafonds, die ook hoger ligt dan het straatniveau. Hierdoor krijgt de doorzonruimte de nodige privacy. Dit in de hoogte werken op dezelfde bouwlaag leidt er toe dat de woning een verdiepingsvloer minder telt, waardoor het budget sterk werd gedrukt. “In plaats van een berging op een moeilijk bereikbare zolderkamer, zijn de bergingen nu verdeeld over de twee niveaus.”
In de doorzonruimte zijn zo weinig mogelijk elementen geplaatst die het zonlicht zouden hinderen. De keuken bestaat uit een los element in de ruimte. Alle bergingen en deuren zijn onzichtbaar weggewerkt in een grote kastenwand. Doorheen de woning, naast de leefruimte, loopt een hellend steegje. Dat verbindt de straat vooraan met de fietsweg die achter de woning loopt.


Afwerking

De woning is helemaal afgewerkt volgens het ruwbouw-afbouwprincipe. Die visie betekent uiteraard een verlichting van het budget. Als vloerafwerking werd gewoon gekozen voor gekleurde chape. De muren zijn ook niet bepleisterd. In de plafonds blijven de predallen zichtbaar, en in het dak werden ook openschalige elementen gebruikt. Dezelfde ruwheid komt terug bij de kastenwand in de keuken. Die bestaat uit onbehandelde multiplexplaten, net als de binnendeuren die in de wand verborgen zijn. “Door deze besparing kwam er ruimte vrij om de elementen in belang van het concept, de ruimtelijkheid en de lichtinval op een kwalitatieve manier uit te voeren", aldus de ontwerper. “Wie een architecturaal kwalitatieve woning optrekt met hulp van een architect en afzonderlijke aannemingen, betaalt trouwens op zich al twintig procent minder dan bij een sleutel-op-de-deurfirma.”


De volledige bespreking van deze woning verschijnt in de nieuwe editie van het Belgisch Budget Bouwboek.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in