Financiele aspecten

"Banken niet altijd correct bij groene lening"

De banken spelen het spel van de groene lening niet altijd correct. Volgens sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement John Crombez houden de financiële instellingen een deel van de rentesubsidie van de overheid voor zich, zo meldt De Standaard vandaag. "Dat is begrotingsgeld bedoeld om de economie te stimuleren, niet om het rendement van de banken te verhogen."


Crombez hekelt dat de banken meer en meer rendement op de gezinnen verhalen. "Tot voor de financiële crisis zochten banken maximaal rendement op hun kapitaal door op risicovolle activiteiten te mikken. Ze hoopten zo meer winst te maken. Als gevolg van de crisis moeten ze striktere kapitaalvereisten aanhouden, en het vereiste rendement daarop zoeken ze nu elders: bij de particuliere klant."

Zo rekenen de banken bij de groene lening volgens Crombez te veel rente aan. Ze zouden de rentesubsidie van 1,5 procent die de overheid aan de bank stort, niet altijd volledig doorgeven aan de klant. Ivo Van Bulck van de bankenfederatie Febelfin zegt geen weet te hebben van klachten over tariefbetwistingen over groene leningen.

Ook rekenen de banken volgens de politicus de bankentaks door via het toekennen van een iets lagere rente. Michel Vermaerke, topman van Febelfin, zegt dat de overheid extra kosten oplegt, die verrekend moeten worden, via de prijszetting van de bankdiensten of de tewerkstelling.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in