Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Article 1

Ramen zijn na het dak de grootste warmteverliespost in een woning. Zeker als je nog te maken hebt met enkelvoudige beglazing. Vervang je deze door hoogrendementsbeglazing, dan scoor je vijf keer beter qua isolatiewaarde.

Welke beglazing?

  • Gewone dubbele beglazing beperkt te weinig de warmteverliezen. Hoogrendementsbeglazing isoleert twee tot drie keer beter. Het verschil ligt hem bij de spouwvulling. Bij gewoon dubbele beglazing is de spouw gevuld met lucht, bij hoogrendementsglas met een edelgas.
  • Is de helft van je beglazing al dubbel, en de andere helft enkelvoudig? Vervang dan toch alle ramen. De beglazing van tien jaar geleden is immers een stuk minder isolerend dan die van vandaag.
  • Men hoeft ons uiteraard geen blazen wijs te maken. De goed scorende beglazing van vandaag is helaas nog niet de beglazing van de toekomst. Glasfabrikanten blijven voortdurend innoveren en de isolatiewaarde verbeteren.

Raamopeningen vergroten/verkleinen

Vrees voor grote breekwerken is ongegrond. De raamspecialist neemt de oude ramen en eventueel ook profielen weg en plaatst zonder probleem de nieuwe ramen.

Raamopeningen vergroten, gaat meestal gepaard met een meldingsplicht. Zeker als je bijvoorbeeld in de achtergevel een schuifraam en dus een grotere opening in de gevel wilt maken.

Ook ramen verkleinen, gaat niet zomaar. Adviseer je op voorhand bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente.

Wil je ramen vergroten of verkleinen, houd er dan rekening mee dat metsel- of afbraakwerken moeten gebeuren vooraleer de raamspecialist langskomt.

Ventilatieroosters aan te raden

Ben je bezig met een groot renovatieproject, dan ben je EPB-plichtig. Dit is het geval bij een volledige herbouw van een woning, met een beschermd volume groter dan 800m³, of met een minstens één wooneenheid.
De EPB-regelgeving verplicht je ook in ventilatie te voorzien. Dit valt op te lossen door ventilatieroosters in de ramen in te passen, voornamelijk in de leefruimten en slaapkamers. Voer je kleinere renovatiewerken uit, dan ben je vrij in de keuze ventilatieroosters mee op te nemen. De esthetische impact hiervan wordt geminimaliseerd.

Checklist: ‘Ik ga ramen kiezen’

Bekijk welke waarden de beglazing en de profielen in hun geheel hebben. Idealiter voor een renovatieproject bedraagt de U-waarde van het raamgeheel maximum 2.2

Voorbeeld knop

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in