Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

APRILVIS: Overheid geeft 10m² dakisolatie gratis

De Vlaamse overheid heeft zich als doel gesteld om tegen 2020 alle Vlaamse daken geïsoleerd te hebben. Omdat uit steekproeven blijkt dat dit doel niet gehaald zal worden, wil de overheid een tandje bijsteken. Om mensen die hun dak nog niet isoleerden te stimuleren, geeft de overheid de eerste 10 m² isolatiemateriaal gratis.


Drie jaar geleden lanceerde de Vlaamse overheid het Energierenovatieprogramma 2020. Met dit plan focust de overheid zich op het energieverbruik van het bestaande woningenbestand. Ze wil dit terug dringen door de huiseigenaren te stimuleren om hun dak te isoleren, de enkele beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing en hun oude stookketel te vernieuwen door een condenserend exemplaar.


Tijd voor actie

Om tussentijds te checken of ze goed bezig is, liet de Vlaamse overheid een marktstudie uitvoeren. Hieruit blijkt dat het dak van nog ruim 1 042 010 bestaande Vlaamse woningen nog geen isolatiekleed kreeg. Een niet mis te verstaan getal.
Ook voor enkele beglazing zijn de resultaten ontluisterend. Meer dan de helft van de woningen is nog uitgerust met enkele beglazing of dubbel glas van de eerste generatie. Twee glastypes die pover scoren qua isolatie. De glasfederatie gaf hier overigens al aan dat het 5 voor 12 is wil men het enkel glas voor 2020 vervangen door hoogrendementsbeglazing. De productiecapaciteit bij de glasproducenten is immers niet groot genoeg om naast de beglazing voor de nieuwbouwwoningen ook nog het extra glas voor de bestaande woningen te produceren.


Akkoord met isolatieproducenten

De Vlaamse overheid concludeert uit deze resultaten dat ze een extra inspanning moet doen wil ze haar – door Europa opgelegde – doelstellingen halen. In eerste instantie wil ze zich focussen op de dakisolatie. Nog tot eind 2012 geeft de overheid 10 m² dakisolatie gratis aan wie zijn dak zal isoleren. De overheid sloot hiertoe een akkoord met de grootste isolatieproducenten. Zij zullen de isolatie verdelen via de bouwmaterialenhandelaren. Om in aanmerking te komen voor de gratis isolatie, moet men voor 1 april volgend op het jaar dat het dak werd geïsoleerd met facturen kunnen aantonen dat het volledige dak werd geïsoleerd. Wie dit niet kan aantonen, krijgt alsnog een factuur gepresenteerd voor de geleverde isolatie.


Hoe bestellen?

De overheid stelt momenteel nog de voorwaarden en het verdeelnet op om de isolatie tot bij de gebruikers te krijgen. Vooralsnog kan de isolatie dus nog niet aangevraagd worden. Habitos.be heeft echter een akkoord gemaakt met de overheid om de eerste aanvragen al te verzamelen en later door te geven aan de bouwmaterialenhandelaar. Interesse, vul dan het invulformulier in.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in