Financiele aspecten

Al meer dan 100.000 groene leningen verstrekt

Sinds de invoering in augustus 2009 zijn al 108.000 groene leningen verstrekt door banken, goed voor in totaal meer dan 1,5 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van eind juni van staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (FDF). Een groene lening laat burgers toe goedkoper geld te lenen om de energie-efficiëntie van hun woning te verbeteren.

Wie zonnepanelen plaatst of zijn woning isoleert, kan bij de bank een groene lening afsluiten. De overheid neemt dan een deel van de interestlasten (1,5 procent) voor haar rekening en op het saldo van de betaalde intresten wordt een belastingvermindering van 40 procent verleend.

Volgens Clerfayt leverde de maatregel nieuwe jobs op en heeft hij geleid tot een vermindering van de CO2-uitstoot. De maatregel kostte de staat al 23 miljoen euro, wat volgens de staatssecretaris weinig is, gelet op het resultaat en in vergelijking met andere gelijkaardige maatregelen.

De maatregel loopt nog tot eind 2011, maar Clerfayt is voorstander van een verlenging en zelfs een uitbreiding. Zo zou de lening volgens de staatssecretaris ook mogelijk moeten zijn voor de aankoop van een elektrische wagen. Ook Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, gaf al te kennen voorstander te zijn van een verlenging en een uitbreiding van de maatregel.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in