Financiele aspecten

Al bijna 50.000 'groene leningen' aangevraagd

De federale 'groene lening' voor energiebesparende investeringen in huis blijkt een groot succes. Zestien maanden na de invoering in augustus 2009 zijn al 49.053 leningen aangevraagd bij privébanken. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt.


Gemiddeld werd 14.745 euro geleend per overeenkomst, dichtbij het grensbedrag dus van 15.000 euro. In totaal gaat het om 724 miljoen euro energiebesparende investeringen in privéwoningen, of 30 procent van alle energiebesparende investeringen.

Wie zonnepanelen plaatst of zijn woning isoleert, kan bij de bank een 'groene lening' afsluiten. De overheid neemt een deel van de interestlasten (1,5 procent) voor haar rekening. Op het saldo van de betaalde intresten wordt bovendien een belastingvermindering van 40 procent verleend. Daarnaast kan de lening ook de vorm aannemen van een lening op afbetaling via hypothecair krediet.
Maatregel verlengen?

Het systeem van de 'groene lening', die zich uitsluitend focust op woningen, loopt nog tot eind 2011. Gezien het succes ervan hoopt Bernard Clerfayt dat de volgende regering de maatregel verlengt en eventueel naar andere soorten energiebesparende investeringen uitbreidt.

Om de banken gerust te stellen over het terugbetalingsvermogen van hun klanten, wil de staatssecretaris ook dat de volgende regering een waarborgfonds opricht om de door de banken verstrekte groene leningen te waarborgen.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in