Financiele aspecten

Agoria leert banken energiebesparing te berekenen

De technologiefederatie Agoria heeft voor de banksector een programma uitgewerkt waardoor de financiële instellingen kunnen berekenen hoeveel energie iemand bespaart als hij bepaalde investeringen doet. Dit moet de kredietverlening voor groene projecten bevorderen.
Dankzij dit programma kunnen banken inschatten of de vooropgestelde besparingen die leveranciers en kredietnemers aangeven effectief gerealiseerd zullen worden.


Agoria en de banken spelen daarmee in op de Europese klimaatdoelstellingen. Om die te bereiken, zal er de komende 20 jaar in België zowat 30 miljard miljard euro geïnvesteerd moeten worden in energiezuinigheid. Daarbij zal jaarlijks voor zowat 1 à 2 miljard euro aan extra financiering nodig zijn.

Naast het rekenprogramma stelt Agoria eveneens een energieperformantie-contract ter beschikking, waarin de leveranciers besparingen contractueel kunnen garanderen.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen, Agoria en de bankenfederatie Febelfin roepen ook de gewestoverheden op om hun schouders onder dit initiatief te steken door het toekennen van overheidsgaranties voor leningen voor energiebesparende investeringen.
Volgens McKinsey is het energiebesparingspotentieel in ons land enorm. In onze bedrijfs- en publieke gebouwen kunnen we 48% op het energieverbruik besparen, in de industrie is dat 22%. Ook particulieren kunnen nog heel wat verbeteren.

Bron: Gazet van Antwperen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in