Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Afstandshouder en plaatsing van glas

Niet alleen het glas zelf, maar ook de materialen gebruikt om twee of meerdere glasplaten te verbinden en de vakkundigheid waarmee glas geplaatst wordt, bepalen de isolatiewaarde van glas. Erg bepalend zijn bijvoorbeeld de spacer of afstandhouder en de luchtdichtheid van het glas.

Het belang van de spacer of afstandshouder


Wat is een afstandshouder of spacer (spacer bar)?

Een spacer is een latje tussen twee glasplaten van een raam. Dit latje zorgt voor een constante afstand tussen twee glasplaten. Vroeger waren deze plaatjes van metaal. Vandaag zijn spacers of afstandhouders thermisch verbeterd. Dat betekent dat ze nu omhuld zijn met kunststof zodat ze beter isoleren. In die vorm heten spacers “warm edges”. Spacers die niet thermisch verbeterd zijn, zorgen voor veel warmteverlies.

Spacer of Warm Edge

De kwaliteit van een spacer heeft heel veel invloed op de totale isolatiewaarde van de glasplaat en dus ook van het volledige raam, zeker bij kleinere ramen. Het is dus belangrijk om te hameren op goede, thermisch onderbroken spacers of warm edge.

Luchtdichtheid en plaatsing van glas

Bij dubbel glas of drievoudig glas is het belangrijk dat de spouw tussen de glasplaten luchtdicht afgewerkt wordt voor het glas in het raamprofiel geplaatst wordt. Als er luchtlekken zijn, is er ook overdracht van temperatuur en dus energieverlies.

De plaatsing van glasplaten in de raamprofielen kan in het constructieatelier gebeuren. Maar ook op de werf zelf gebeurt dit. In beide gevallen moeten de vaklui weten waar ze mee bezig zijn en moeten ze alle details perfect afwerken. Het minste foutje heeft een invloed op de uiteindelijke Uw-waarde van het raam en dus op de isolatiewaarde van glas én raamprofiel.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in