Financiele aspecten

8 gouden tips om geld te besparen tijdens het bouwen

Baksteen in de maag? Hou dan zeker deze 8 steengoede tips om geld te besparen in je achterhoofd!

1. Doe het zelf

Wapeningsnetten leggen, bekisting zetten, isolatie plaatsen en schilderen: probeer zoveel mogelijk zelf te doen, en schakel eventueel die handige schoonvader in. Let wel goed op, want als je het verkeerd doet kan dat je achteraf nog meer geld kosten!

2. Ga voor groen

Gebruik duurzame en ecovriendelijke materialen en ga voor een dik isolatiepakket, zonnepanelen en een ventilatiesysteem afgestemd op de woning. Dat is een grotere investering op korte termijn, maar op langere termijn verdien je die wel terug en hou je er zelfs extra geld aan over.

3. Probeer prefab

Van betonwanden tot baksteenpanelen: prefab kan je heel wat geld besparen. Prefab is in de fabriek gemaakt onder ideale omstandigheden waardoor de kwaliteit erg hoog is. Je betaalt alleen de transportkosten; de plaatsingskosten zijn minimaal omdat het niet meer in elkaar gezet moet worden.

4. Houd het klein

Simpel gezegd: m2 = €. Hoe groter je huis, hoe groter je rekening: dat gaat van fundering tot en met de verflaag. Eens je ideale huis getekend is, kijk je best nog waar je wat ruimte kunt missen. En die besparing zie je later natuurlijk ook op je energiefacturen!

5. Bouw buiten het seizoen

Contacteer aannemers buiten het hoogseizoen: in de koude wintermaanden dus. In warme maanden kunnen offertes heel wat duurder uitvallen omdat de vraag groter is dan het aanbod. Vraag ook zeker offertes bij een aantal verschillende aannemers: de prijs kan onderling enorm verschillen.

6. Maak een financieel plan

… en hou je eraan! Planwijzigingen (zowel in materiaal of ontwerp) kosten geld én zorgen voor extra tijd en frustratie tijdens het bouwproces. Zorg dus dat je op voorhand perfect weet wat je wilt, zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan.

7. Overschat de kosten

Schat alle kosten te ruim in. Zo heb je wat extra ademruimte als je ergens een tegenvaller aantreft, en blijft je financieel plan wel kloppen.

8. Investeer in kwaliteit

Investeer in belangrijke dingen zoals ramen en deuren. Op de veiligheid van je huis wil je niet besparen!


Auteur: Delphine Creemers - december 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in