Financiele aspecten

6 procent btw: ook voor vernieuwbouw

Let op: Het gaat hier om een verouderde tekst. De concrete voorwaarden om in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief zijn intussen gewijzigd. Zo moet de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor 1 april 2010 zijn ingediend om in aanmerking te kunnen komen voor het verlaagde tarief.

De 6% BTW-regel wordt tot 31 maart 2010 verlengd voor nieuwbouw én vernieuwbouw. Particulieren die hun aanvraag voor verlaagd btw-tarief indienen vóór 1 april 2010, genieten een verlaagd BTW-tarief van 6%. Voorwaarde is dat de eerste schijf van 50.000 euro uiterlijk 31 december 2010 gefactureerd wordt. Dat bleek uit het antwoord van een parlementaire vraag van N-VA kamerlid Peter Luykx aan minister Reynders.


De regering Van Rompuy besliste begin dit jaar de bouw-btw te verlagen tot 6 procent. Het was een van de relancemaatregelen om de crisis het hoofd te bieden. De verlaagde btw van 6 procent geldt wel enkel voor een schijf van 50.000 euro bij de bouw of de koop van een huis.

 

31 maart

Er bestond nog onduidelijkheid over het doortrekken van het initiatieve naar vernieuwbouw. Peter Luyckx legde die vraag voor aan minister van financiën Reynders. De minister verduidelijkte in zijn antwoord enkele elementen:
 

  • De verlenging van de maatregel geldt zowel voor nieuwbouw als vernieuwbouw (het slopen en nadien heropbouwen van een woning)
  • Om van de maatregel te kunnen genieten, moet niet de bouwvergunning maar de aanvraag om van het verlaagde tarief gebruik te kunnen maken zijn ingediend uiterlijk op 31 maart 2010.
  • De schijf van 50 000 euro moet uiterlijk tegen 31 december 2010 gefactureerd worden.


Passiefhuizen

Verder vond de overheid nog ruimte om passiefwoningen fiscaal aan te moedigen via een hogere hypothecaire aftrek.
Er is momenteel enkel nog maar een informeel akkoord tussen de regeringspartijen over alle maatregelen.  

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in