50 jaar Batibouw

Niet alleen Batibouw maakte de afgelopen 50 jaar een grote evolutie door. Ook de bouwwereld onderging een ware metamorfose op verschillende vlakken: onze manier van wonen en bouwen ziet er vandaag heel anders uit.


Bij de start van de bouwbeurs beleefden we de Gouden Jaren, die van net na de 2de wereldoorlog. Het ging goed met Jan met de Pet en dat zag je: Jan kocht zich zonder problemen een tv, een auto, een aanbouwkeuken en als toemaatje ook een ruime nieuwbouwwoning op een groot stuk grond. Twintig are op het platteland was geen uitzondering. Vandaag moeten we steeds dichter op mekaar leven. Almaar meer mensen kiezen voor halfopen of gesloten woningen, vanwege de schaarste aan ruimte en de hoge prijzen voor vastgoed. Appartementen schieten als paddenstoelen uit de grond. In Nederland verschenen de eerste waterwoningen al in de jaren 1990 en bouwen ze nu hele wijken op het water. In Antwerpen liggen zulke plannen ook op tafel.

Meerdere generaties onder één dak
We evolueren dus naar kleinere, compactere woningen, omwille van de schaarse ruimte en hoge bouwprijzen. Maar ook om energiekosten te drukken, zijn kleinere woningen veel interessanter. De bestaande, vaak grote woningen gaan we omvormen tot kangoeroewoningen of een variant daarop. We zullen de grote woning van onze ouders verbouwen tot een tweewoonst, of afbreken en heropbouwen, met eventueel nog een aangepaste studio voor grootmoeder of een van de kinderen die langer thuis blijft wonen. Zo zullen in de toekomst weer meer generaties onder één en hetzelfde dak leven. Van ‘de goei kamer’ is dan al lang geen sprake meer. We kiezen in de plaats voor een aparte tv- of leeskamer, een bureau of een grote wellness ruimte.

Bouwen met afval
Ook de bouwmaterialen kenden de afgelopen halve eeuw een evolutie. Vroeger trof je vooral bakstenen woningen aan, sinds de vroege jaren 1970 kwam het gebruik van beton steeds meer in zwang. Nu vind je zowel klassieke als moderne woningen in baksteen, hetzij met grote voegen, hetzij gelijmd. Maar niemand kijkt raar op als je een woning van hout- of metaalskelet hebt. Ook woningen volledig in beton, met veel glas, met bepleistering op de muren, van natuursteen of met een beplante gevel zijn nu mogelijk. Je kan ook bouwen met strobalen of met massief houten wanden. Zelfs geprefabriceerde bakstenen wanden voor je nieuwe woonst zijn mogelijk. Bovendien wordt steeds meer bouwafval gerecycleerd, omdat dit afval nog te goed is om zomaar ongebruikt te laten. Glaswol bijvoorbeeld bestaat nu al voor 70% uit gerecycleerd glas. Duurder wordende grondstoffen zullen er toe leiden dat steeds meer bouwmateriaal uit gerecycleerd afval zal bestaan.

Genieten van elektriciteit en water
Kun je je voorstellen dat er een tijd bestond dat mensen nauwelijks elektriciteit in huis hadden en dat hun toilet zich buiten de woning bevond? Eind jaren 1950 was een badkamer in huis een luxe, anno 2009 is die badkamer in huis standaard en hebben nieuwe woningen vaak meer dan één badkamer.
Elektriciteit als energiebron is niet meer weg te denken. Als er even een stroompanne is, voelen we ons zelfs hulpeloos. Tv-aansluitingen vind je in nieuwe huizen op alle mogelijke kamers, tot in de badkamer of het toilet toe. Ook pc-werk kan haast overal, dankzij draadloze netwerken. Domotica is niet meer alleen weggelegd voor de technici onder ons. En voor wie een bioscoopbezoekje te duur of te omslachtig vindt: een eigen huiscinema lijkt misschien nu nog onbereikbaar, maar dat zal niet lang meer duren. Misschien dat je die ongebruikte zolderruimte of vrij gekomen logeerkamer toch maar moet ombouwen? Zowel van wellness in de badkamer als in de rest van onze woning kunnen we zalig genieten. En dat genieten in eigen huis wordt steeds belangrijker.

Intelligente woningen
Onze woningen zijn dus erg comfortabel geworden. Wat 10 jaar geleden luxe was, vinden we vandaag bijna vanzelfsprekend. Maar al die fijne extra’s, zoals stoomoven of bubbelbad, kosten ook extra energie. En energie wordt schaars en duur. En dan zwijgen we nog over de CO2-uitstoot. Innoverende mensen zijn daarom al een hele tijd op zoek naar alternatieve energiebronnen, die schoner én hernieuwbaar zijn. Nu al installeren de meest vooruitziende mensen zonnepanelen op hun dak, gekoppeld aan een warmtepomp, om niet meer volledig afhankelijk van energieleveranciers te zijn. Als de technieken en de prijzen een beetje meezitten, zullen we in de toekomst in energieproducerende huizen wonen: onze huizen zullen zo goed geïsoleerd zijn dat ze geen verwarming meer nodig hebben. En door het gebruik van fotovoltaïsche panelen en aanverwanten gaan onze huizen energie produceren die we dan aan de energieproducenten zullen verkopen. Willen we toch nog gebruik maken van energie, dan zijn systemen op basis van warmtekrachtkoppeling, brandstofcellen of pellets voor de hand liggend.

Belgisch bouwtalent
Moest je er nog niet van overtuigd zijn: de architect is jouw beste raadgever als het aankomt op bouwen of verbouwen. Deze deskundige is van de meest recente wetgeving op de hoogte, houdt jouw bouwbudget in het oog, en transformeert jouw dromen naar een realistisch bouwplan. Bovendien is de architect ook op de hoogte van de meest actuele bouwtrends en –technieken. De kosten voor een architect heb je dus zo weer terug verdiend. Bovendien kunnen Belgische architecten prat gaan op een degelijke opleiding en staan ze ook in het buitenland hoog aangeschreven. Bij wie geïnteresseerd is in hedendaagse Belgische architectuur doen namen als Bob Van Reeth en de onlangs overleden Jo Crépain vast een belletje rinkelen. In het buitenland zijn Belgische architectenbureaus als Samyn & Partners, Vizzion Architects of Jaspers, Eyers & Partners ontwerpers van grote vastgoedprojecten. Ook de baggerwerken in de buurt van Arabische oliestaten spreken boekdelen. Belgische bagger- en bouwbedrijven zorgen daar voor het ontstaan van volledige nieuwe kunstmatige eilandgroepen. Zelfs op het meest zuidelijke plekje van onze aardbol, Antarctica, vind je Belgische bouwers die de Zuidpoolbasis Prinses Elisabeth optrekken. De toekomst is aan de bouwers!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in