Aanbevolen partners

aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
Ramen en deuren

3 op 4 jongste bouwers rekenen niet langer op de overheid

Hoewel ruim de helft van de Belgen liever bouwt dan koopt en renoveert, zal 75% in realiteit toch kiezen voor de aankoop van een woning en deze renoveren. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft immers toe dat hun initiële plan niet haalbaar is. Belangrijkste redenen hiervoor zijn het gebrek aan financiële tussenkomst door de overheid (65%) en de schaarse, dure bouwgronden (44%). Hierbij valt het op dat vooral de jongere generaties, met de intentie om een eigen woning aan te kopen, opvallend minder rekening houden met financiële steun van de overheid. Uit de studie van iVox in opdracht van Reynaers Aluminium blijkt dat er een kloof gaapt tussen de jongste generatie met bouwplannen en de oudere generaties.
 
De jonge twintigers leggen de sleutel van het succes voor de bouw of aankoop van een woning vooral bij zichzelf. Het feit of ze een lening kunnen krijgen en jobzekerheid spelen de belangrijkste rol bij de haalbaarheid van het project. Slechts 1 op 4 denkt op fiscale steunmaatregelen van de overheid te kunnen rekenen. Bij de oudere groepen weegt het belang van overheidssteun zwaarder. Bijna 2 op 3 zegt die steun nodig te hebben om te kunnen bouwen. Ze zijn ook van mening dat de regelgeving bouwen en renoveren te complex maakt.
 
Alle leeftijdsgroepen hebben de uitgesproken voorkeur om te bouwen. De jongste groep gelooft ook dat dit haalbaar is, in tegenstelling tot de oudere leeftijdsgroepen. De helft van hen geeft de voorkeur aan nieuwbouw, maar slechts 25% slaagt hier ook in. 75% koopt uiteindelijk een woning om te renoveren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in