Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

1 op 5 Belgen niet bereid dak te isoleren

De Belg verspilt geld door een slechte dakisolatie. Uit onderzoek van isolatieproducent Unilin blijkt dat 63 procent van de Belgen met een bestaande woning niet bereid is om de komende 5 jaar zijn dakisolatie te verbeteren. Sterker nog, 21 procent van de bestaande woningen heeft zelfs geen dakisolatie. Nochtans gaat de meeste warmte verloren door het dak, en is 3 op 4 zich daarvan bewust.
De lage investeringsbereidheid voor dakisolatie is geen goed nieuws voor België. Ons land behoort nu immers al bij de vijf meest CO2-vervuilende landen ter wereld. Slecht of niet geïsoleerde daken zijn bovendien een belangrijke oorzaak van de grote ecologische voetafdruk van België.
 
Ondanks het besef van het grote warmteverlies en de gevolgen hiervan voor de energiefactuur is dakisolatie geen prioriteit voor de Belg. 63 procent van de Belgen met een bestaande woning is niet bereid om de komende jaren het dak en/of zoldervloer te isoleren of de bestaande isolatie te verbeteren. Nochtans is de Belg zich bewust van het energiebesparend effect van dakisolatie. 3 op 4 weet dat het grootste warmteverlies in de woning via het dak gaat en voor 87 procent is het verlagen van de energiekost de belangrijkste reden om wel te investeren in dakisolatie.

Beperkt budget

Een belangrijke reden om niet te investeren in dakisolatie is het budget. 38 procent van de Belgen zegt andere budgettaire prioriteiten te hebben. Vooral bij jongeren en jongvolwassenen onder 34 jaar is het beperkt budget een heikel punt. Nochtans weet 75 procent dat de overheid premies uitreikt voor dakisolatie van bestaande woningen. Verder blijkt uit de peiling dat 55-plussers zich te oud vinden om nog investeren in dakisolatie (40%). Ze zijn van oordeel dat de investering niet meer zal renderen voor hen.

Beperkte kennis van wetgeving en premies

Naast budget bepaalt ook een onvoldoende kennis van de huidige normen, de premies en meest geschikte isolatiematerialen de investeringsbereidheid in dakisolatie. Door het gebrek aan kennis en de complexiteit van de regelgeving inzake energie-efficiëntie zien de Belgen door de bomen het bos niet meer.
1 op 4 weet niet dat de overheid premies geeft voor dakisolatie voor renovaties. 7 op 10 Belgen weet niet welke dakisolatiematerialen milieuvriendelijk zijn en bovendien vinden ze het moeilijk om de meest geschikte dakisolatie te kiezen (67%). Door de verstrengde dakisolatienormen en de complexiteit ervan is 6 op 10 Belgen ervan overtuigd dat dakisolatie door vakmensen moet worden geplaatst.
 

Premies en fiscale voordelen niet allesbepalend

Het valt op dat de bereidheid om in dakisolatie te investeren nauwelijks bepaald wordt door premies en fiscale voordelen. Slechts 17,5% wil investeren in een betere dakisolatie om nu nog te genieten van de overheidssteun en 6 procent om in orde te zijn met de strengere EPB-normen. Het verbeteren van de energie-efficiëntie van de woning (65%) en het verkleinen van de impact op het milieu (36%) zijn voor 37% eigenaars van een bestaande woning voldoende reden om hun dakisolatie te verbeteren.
“Het paradoxale is dat mensen zich dus ten volle bewust zijn dat een slechte dakisolatie voor een hogere energiefactuur zorgt maar dat ze toch andere prioriteiten leggen in hun renovatie-project. Om de EU 2020 energie-efficiëntie normen te realiseren, zal de overheid niet alleen moeten inzetten op premies maar vooral op sensibilisering en een duidelijke communicatie over dakisolatiemogelijkheden, terugverdientijden en energie-efficiëntie maatregelen om zo meer eigenaars van een bestaande woning te motiveren hun dakisolatie te verbeteren,” aldus Kris Bulckaen, sales en marketingdirector Belux van Unilin, division insulation.
Bron: Unilin, division insulation

Een onafhankelijk studiebureau voerde het onderzoek bij een representatieve steekproef van 500 Belgen. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in