Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

1 op 2 bouwers bang voor gevolgen politieke impasse

De huidige politieke crisis weegt zwaarder op bouwersvertrouwen dan de impact van de economische heropleving. Hierdoor zakt de barometer duurzaam bouwen van Reynaers terug naar het crisispeil van september 2008. Toch worden bouwplannen niet echt opgeborgen.


Dat blijkt uit de resultaten van de halfjaarlijkse bouwbarometer die Reynaers Aluminium in samenwerking met Ik ga bouwen/Je vais construire in september uitvoerde bij 500 Belgen met concrete bouwplannen.
Bijna 1 op 2 ondervraagden (42%) zegt ongerust of angstig te zijn voor de gevolgen van de politieke crisis op hun bouwproject. Ruim 1 op 2 (55%) heeft dan ook minder vertrouwen in de toekomst dan 1 jaar geleden. Dit blijkt ook duidelijk uit de halfjaarlijkse Reynaers bouwbarometer. Deze peilt naar de bereidheid en motivatie van bouwers en verbouwers om te investeren in duurzaam bouwen.

De Reynaers bouwbarometer, krijgt dus een flinke klap na het herstel 1 jaar geleden. De halfjaarlijkse barometer maakte in de aanloop van de economische crisis, in de herfst van 2008, nog een forse duik naar beneden met 10 punten om zes maanden later, in februari 2009, nog eens met 10 punten te dalen. In september jl steeg de barometer echter spectaculair met 21 punten om in februari van dit jaar te stabiliseren op het niveau van februari 2008. Deze klim wordt afgebroken door de terugval met 8 punten.


Bouwplannen gaan voort

Het dalend vertrouwen en groeiende ongerustheid van de bouwers leidt echter niet tot het stopzetten van het bouwproject. Slechts 8% van de ondervraagden bevestigt dat ze hun bouwproject uitstellen onder druk van de politiek-economische situatie. De belangrijkste gevolgen zijn dat men kritischer en nauwkeuriger aan prijsvergelijking gaat doen (20%), meer zelf wil doen (19%) en het project spreidt over een langere termijn (14%).


Budget is grootste zorg

Bouwers maken zich bij de realisatie van hun project dan ook het meeste zorgen over hun budgetbeheer (19%). Andere belangrijke oorzaken van kopzorgen zijn de aannemers (17%), materiaalkeuze (16%), stedenbouwkundige en andere regelgeving (10%).


Energiezuinig bouwen

Ondanks de grotere kritische ingesteldheid bij de keuze van aannemers en bouwmaterialen blijft ruim 4 op 5 bouwers bereid om te investeren in energiezuinige en duurzame bouwmaterialen of –oplossingen. De voorkeur hierbij gaat in de eerste plaats naar de ramen (29%), gevolgd door het dak (24%), muren (16,5%), verwarmingsinstallatie (15%) en zonnepanelen (8%).
Wat de keuze van ramen en deuren betreft, is de meest bepalende factor de kwaliteit (25%), gevolgd door de onderhoudsvriendelijkheid (17%), prijs (14%), duurzaamheid (10%) en isolatie (10%).

“Ondanks de economische crisis zitten energiezuinige en duurzame bouwmaterialen in de lift. Reynaers Aluminium investeert van oudsher in de ontwikkeling en innovatie van superisolerende energiezuinige aluminium raam- en deursystemen, waarvan de nieuwste ontwikkelingen voorgesteld worden tijdens het BIS Bouw- & Immosalon dat dit weekend de deuren opent,” aldus Deborah Dupaix, woordvoerder van Reynaers Aluminium.


Meer info: Reynaers

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in