Ramen en deuren

Zelf ramen en deuren inmeten en monteren

Als je plannen hebt om je woning te verbouwen of te renoveren, dan komt er heel veel op je af. Een van de belangrijkste aspecten zijn de ramen en deuren. Vaak sta je er niet bij stil, maar de keuze voor een type raam zou geen bijzaak moeten zijn. Zo is het verstandig om eerst te bepalen wat je wil. Elk type raam heeft namelijk voor- en nadelen. Zo oogt hout heel erg natuurlijk, maar vergt meer onderhoud dan bijvoorbeeld een aluminium of pvc-raam.

Ramen en deuren installeren

Weet je al welk type raam je wilt gaan gebruiken en voer je de werkzaamheden (grotendeels) zelf uit, zorg er dan voor dat je de ramen op de juiste manier opmeet. Dit is een vrij secure klus die iedereen met een beetje goede wil zelf uit kan voeren. Laat je de ramen en deuren juist plaatsen door een aannemer of klusjesman, zorg er dan voor dat hij ook het inmeten voor zijn rekening neemt. Op die manier voorkom je een hoop ongemak als de ramen later niet blijken te passen. Ga je de ramen en deuren zelf inmeten en installeren, let dan op een aantal belangrijke punten zodat het eindresultaat naar wens is.

Meten is weten

Een belangrijk aandachtspunt bij het inmeten, is de vraag of de montage plaatsvindt met of zonder stelkozijn. Bij een renovatie is het daarnaast van belang om vast te stellen of de binnen- en buitenmuur op een lijn zitten. Is dit niet het geval, dan zal dit moeten worden opgevuld. Een opzetprofiel kan dan een goede oplossing zijn. Een ander aandachtspunt is de dorpel. Als je kiest voor een kozijn met aanslagrand, moet dit worden meegenomen met de afmetingen voor de hoogte.

Kunststof

Bij het inmeten van kunststof ramen is het belangrijk om erop te letten dat het kozijn vaak smaller en lager is dan het gat waar het wordt geplaatst. De gewenste spelling is aan elke kant namelijk 0.5 centimeter. De reden hiervoor is dat het kozijn uit kan zetten. Een kunststof kozijn mag je dus nooit onder spanning monteren. Houd hier dus rekening mee met het opmeten van het kozijn.

Alle kanten opmeten

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het inmeten van ramen en deuren is het meten van alle zijden. Een gatmaat kan immers afwijken en dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben als je zou volstaan met het opmeten van slechts een zijkant en de bodem. Aan de bovenkant kan de gatmaat bijvoorbeeld 121 centimeter zijn en aan de onderzijde juist 120 centimeter. Overigens komt dit vaker voor bij de renovatie van een oude woning.

Laat je informeren

Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat het secuur opmeten van de ramen en deuren van groot belang is. Meten is immers weten en door de maten goed na te lopen voorkom je ongewenste problemen op het moment dat je de ramen en deuren gaat installeren. Twijfel je nog over de keuze van het materiaal, laat je dan goed inlichten over de voor- en nadelen. Zo kan een houten kozijn erg mooi zijn, maar vraagt het wel veel onderhoud, terwijl een aluminium raam juist weinig onderhoud nodig heeft, maar wel duurder is in aanschaf.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in